Liviu Dragnea, un nou proces

liviu dragnea, un nou proces Condamnat în două rânduri şi aflat în închisoare, fostul lider PSD Liviu Dragnea va avea parte de un nou proces.

Saga judiciară a celui care a condus cu mână forte PSD până în momentul condamnării, în urmă cu 2 ani, pare fără sfârşit. Aflat în detenţie, Liviu Dragnea a mai primit o veste proastă: a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017. La acea vreme, Dragnea era preşedintele Camerei deputaţilor şi şeful principalului partid la guvernare, iar imaginile cu el salutându-l pe cel mai puternic dintre liderii lumii libere au deschis calea tuturor speculaţiilor posibile la Bucureşti. 


Procurorii susţin, acum, că fostul şef social-democrat s-ar face vinovat de trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Inculpaţi, alături de Dragnea, sunt trei oameni de afaceri, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă, respectiv complicitate la cumpărare de influenţă. Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington, în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari. Accesul ar fi fost obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare. Cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, ar fi fost asigurate şi servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, arată DNA. 


Inculpatul Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea unui om de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniile militar şi intelligence, pe care respectivul le avea în România. 


Prima condamnare a lui Liviu Dragnea a fost la închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală. A intrat în puşcărie, însă, după cea de-a doua, de 3 ani şi jumătate, primită pentru instigare la abuz în serviciu în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Acum doreşte eliberarea mai devreme din închisoare. 


Moştenirea sa politică s-a transformat în povară electorală pentru PSD. Partidul a pierdut, în serie, europarlamentarele şi prezidenţialele din 2019, a iesit primul la legislativele din 2020 dar a fost exclus din ecuaţia guvernării şi a reuşit doar să-şi menţină o pondere importantă pe plan local. Eşecurile PSD sunt imputabile în bună măsură fostului lider, acuzat că a iniţiat un periculos proces de subordonare politică a justiţiei numai pentru a scăpa de problemele penale.


RadioRomaniaInternational · Liviu Dragnea, un nou proces 18.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-18 11:20:00
Vizualizari: 173
TiparesteTipareste