Raport controversat privind morţii de COVID-19

raport controversat privind morţii de covid-19 Raportări oficiale diferite privind decesele de Covid 19 au generat discuții aprinse în Parlamentul României.

Concluziile anchetei privind diferenţele de raportare a deceselor COVID în cele două platforme informatice folosite de autorităţi vor fi folosite pentru îmbunătăţirea procedurilor, astfel încât erori de acest fel să nu mai apară. 

Declarația aparține ministrului român al sănătăţii, Ioana Mihăilă, care a mers luni în Parlament pentru a explica această situație controversată, la solicitarea PSD. 


Un raport publicat anterior arată că a existat o diferența de circa 13 la sută între cele două platforme și oferă și o serie de explicații privind erori tehnice sau de natură umană. Ministerul Sănătății, care a elaborat documentul, consideră că situația este justificată într-o oarecare măsură, parţial acceptabilă și inevitabilă și a fost generată inclusiv de agravarea situaţiei epidemiologice la sfârșitul lui 2020. Altă cauza indicată în raport se referă la organizarea din spitale, care fie nu au raportat toate decesele COVID la DSP, fie au raportat la minister decese de toate cauzele. Documentul conchide că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii, implică eforturi adiţionale de validare a datelor şi consum de resurse. 


Potrivit ministrului, audiat luni în parlament, diferenţa de raportare se datorează unor erori umane sau neînţelegeri ale metodologiilor, care au fost schimbate de mai multe ori de la începutul pandemiei. Ioana Mihăilă, care nu era în funcție în perioada investigată, a subliniat că în sistemul de sănătate din România există sincope şi că vor fi luate măsuri pentru asigurarea reformei. Ea a explicat că responsabil este un comitet numit într-un mandat precedent şi că vor avea loc cercetări disciplinare. 

Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor, dar avem la dispoziţie informaţiile necesare pentru a lua măsurile care se impun, a mai declarat Mihăilă. 


Parlamentarii social-democraţi nu au fost mulţumiţi de răspunsurile oferite și afirmă că guvernul de centru dreapta nu a dat dovadă de profesionalism în gestionarea pandemiei. Deputatul Alexandru Rafila susține că punerea la îndoială în repetate rânduri a cifrelor referitoare la testare, la numărul de pacienţi, registrele privind persoanele vaccinate, decese, prin declaraţii contradictorii şi cifre eronate din partea autorităţilor, au creat un val de nemulţumire în rândul populaţiei. El a amintit și că PSD a solicitat constituirea unei comisii parlamentare care să investigheze această situaţie fără precedent, să audieze reprezentanţii instituţiilor responsabile şi să facă publice concluziile, dar actuala majoritate parlamentară s-a opus. 


Modul de gestionare a pandemiei a fost criticat şi de reprezentanţii AUR. 


La dezbaterile din plen, PNL şi UDMR au cerut o comunicare fără echivoc a datelor, iar deputaţii USR-PLUS au subliniat că o creştere a încrederii în măsurile aplicate de autorităţi depinde de restituirea adevărului cu privire la datele legate de pandemie. 


Premierul Florin Cîţu a afirmat săptămâna trecută că astfel de diferenţe au existat în toate ţările Uniunii Europene.


RadioRomaniaInternational · Raport controversat privind morţii de COVID-19 (18.05.2021)

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-18 12:10:00
Vizualizari: 565
TiparesteTipareste