Cartea Albastră a UE: atragerea de lucrători calificaţi din afara UE

cartea albastră a ue: atragerea de lucrători calificaţi din afara ue Instituțiile de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru reînnoirea sistemului de admitere a lucrătorilor cu înaltă calificare din afara Uniunii Europene.

Președinția portugheză a Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu legat de reînnoirea Directivei privind Cartea Albastră care stabilește condițiile de intrare și de ședere pentru resortisanții extracomunitari care dețin înaltă calificare și care vin să locuiască și să lucreze în Uniune. Acest sistem de admitere la nivelul Uniunii Europene are ca scop atragerea și păstrarea lucrătorilor cu înaltă calificare, în special în sectoarele care se confruntă cu deficit de competențe.


Noile norme, care le vor înlocui pe cele existente, sporesc atractivitatea Cărții Albastre a Uniunii, în special prin: criterii de admitere mai cuprinzătoare, inclusiv prin reducerea pragului salarial pentru admitere, permițând praguri salariale mai mici pentru proaspeții absolvenți sau pentru profesiile care au nevoie de lucrători, reducerea duratei minime a contractului de muncă la șase luni și extinderea domeniului de aplicare pentru a include lucrătorii cu înaltă calificare din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). O altă îmbunătățire este facilitarea mobilității în interiorul Uniunii, inclusiv prin reducerea perioadei minime de ședere în primul stat membru, prin simplificarea și accelerarea procedurii de exercitare a mobilității și prin permiterea acumulării perioadelor de ședere în cadrul diferitelor sisteme pentru a dobândi statutul de rezident pe termen lung. Se facilitează, de asemenea, reîntregirea familiei și acordarea soțului/soției sau partenerului titularului Cărții Albastre acces nerestricționat la piața muncii.


Titularii de Cărți Albastre vor putea, de asemenea, să se angajeze în activități independente sau în alte activități profesionale subsidiare, și vor beneficia de protecție, în special în caz de șomaj.


Parlamentul European și Consiliul vor trebui să confirme în mod oficial acordul politic prin adoptarea Directivei privind Cartea Albastră a Uniunii Europene. Odată ce directiva va fi adoptată în mod oficial, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune normele în legislația națională.

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 19.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-19 08:30:00
Vizualizari: 455
TiparesteTipareste