Legea 5G a trecut de deputaţi

legea 5g a trecut de deputaţi Deputații români au adoptat o lege care obligă operatorii de telecomunicații să utilizeze doar tehnologii 5G autorizate de guvern.

Camera Deputaţilor a Parlamentului României a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, proiectul de lege privind măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. Legea se referă la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. Ca urmare, utilizarea acestor tehnologii de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii care se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Folosirea de tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită de lege se sancţionează cu amendă între 1% şi 5% din cifra de afaceri. În proiectul de lege se precizează că avizul CSAT va ţine cont de obligaţiile asumate de statul român faţă de Uniunea Europeană şi de partenerii strategici, iar vechile echipamente şi softuri ale unui producător care nu obţine acest aviz mai pot fi utilizate doar cinci ani. 


Deputatul USR PLUS, Radu Miruţă, a subliniat că România, în pofida tuturor presiunilor care s-au făcut, alege calea corectă - cea pentru protecţia datelor cetăţenilor, pentru protecţia siguranţei şi securităţii statului. La rândul său, liberalul Pavel Popescu a numit documentul o lege istorică pentru România. Social-democraţii au spus că prevederile proiectului de lege corespund Memorandumului 5G semnat în 2019 de Guvernele României şi Statelor Unite. El transcende problema de comunicaţii, este o problemă şi de siguranţă naţională, a afirmat deputatul Sorin Grindeanu. Deputații AUR s-au abținut de la vot. Proiectul a fost iniţiat de Guvern şi a fost adoptat în forma transmisă. Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul fiind Cameră decizională. 


În România, încasările la bugetul de stat rezultate din vânzarea întregului spectru de frecvenţe 5G ar putea depăşi 3,6 miliarde de lei (720 milioane de euro), potrivit specialiștilor citați de Agerpres. Tehnologia 5G oferă viteze mai mari decât cea de tip 4G, un acces mai rapid la conţinuturi şi capacitatea de a transmite fără fluctuaţii milioane de date. Adoptarea proiectului de lege are loc în contextul în care cel mai mare producător din domeniu din lume, Huawei, a fost contestat de Statele Unite, care au invocat riscul de spionaj în favoarea guvernului chinez, acuzații respinse de companie. În 2019, Washingtonul a inclus grupul pe o listă neagră, alaturi de alte companii chineze, obligând de facto companiile americane să găsească alţi furnizori pentru echipamentele lor de telecomunicaţii

RadioRomaniaInternational · Legea 5G a trecut de deputaţi - 20.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-20 11:44:00
Vizualizari: 545
TiparesteTipareste