Zilele Muzeului Satului

zilele muzeului satului În perioada 10-17 mai, în Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, într-o oază de liniște, natură, tradiție și cultură, au avut loc timp de 7 zile evenimente, expoziții, târguri care au celebrat "Zilele Muzeului Satului"

 

În perioada 10-17 mai, în Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București, într-o oază de liniște, natură, tradiție și cultură, au avut loc timp de 7 zile evenimente, expoziții, târguri care au celebrat "Zilele Muzeului Satului", la 85 de ani de la înființare. Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea, fiind de atunci și până în prezent una dintre cele mai importante atracții turistice din capitală. Motivația care a stat la baza amenajării acestui muzeu în aer liber a fost importanța satului în cultura României, a tradițiilor și meșteșugurilor transmise în mediul rural. Pe malul lacului Herăstrău, în București, numeroase case, instalaţii şi gospodării autentice au fost reasamblate după ce au călătorit până în capitală, transportate cu trenul, căruța sau barca - un efort extraordinar care a dat naștere muzeului. Cea mai veche casă este construită în secolul XVII, iar cea mai recentă este din secolul XX.

 

Am stat de vorbă cu managerul muzeului, conf.dr. Doctor Paulina Popoiu, despre aniversarea Muzeului:

"Noi am făcut acest tip de activități dedicate "zilelor muzeului" - cum le-am spus noi, deci circa o săptămâna am dedicat  în luna mai Muzeului Satului, pentru a reaminti și perioada în care muzeul a luat naștere, și cine sunt cei care au ctitorit acest muzeu. Din cauza pandemiei poate că festivitățile pe care noi le-am organizat acum pentru celebrarea muzeului sunt un pic mai simple decât am făcut la 80 de ani, dar este firesc din cauza situației în care ne aflăm. Dar, și așa, cred că au fost foarte multe de văzut. Am avut, de asemenea, foarte multe surprize. Am instituit pentru prima dată și în mod oficial titlul de Ambasador Onorific al Muzeului Satului. Pentru că ne-am gândit că este o modalitate de a recompensa pe cei care, într-un fel sau altul, de-a lungul anilor și uneori de-a lungul întregii vieți, au contribuit fie la dezvoltarea muzeului, fie la cunoașterea acestei instituții în țară sau peste hotare. Sper să îl tot conferim până la 100 de ani ai muzeului."

 

Am continuat interviul cu doamna Paulina Popoiu, vorbind despre începuturile muzeului și despre expozițiile legate de acele momente:

"Trebuia să spun poate de la început că toate aceste acțiuni s-au desfășurat sub genericul "Muzeul și Regalitatea". De ce acest generic? Pentru că Muzeul Satului, organizarea Muzeului Satului este legată în primul rând de Casa Regală, care a susținut la vremea înființări lui nu numai cu bani, dar și moral, cercetările făcute de Dimitrie Gusti și școala sociologică de la București din cele 600 de sate ale României, iar Fundațiile "Principele Carol" au contribuit la nașterea acestui muzeu. Considerăm că muzeul este și ctitorie regală, și atunci este firesc ca să aducem în atenția bucureștenilor și în amintirea tuturor faptul că se împlinesc și 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, acel rege care în ultimii ani a fost prietenul muzeului - cu care ne întâlneam pe aleile muzeului dimineața. 

Am avut o expoziție pe care am deschis-o în ziua de 10 mai, o zi simbolică, de altfel, și pentru că este Ziua Regalității, dar și pentru că urmează după 9 mai - Ziua Independenței României și Ziua Europei - deci aceste șiruri de evenimente se leagă foarte frumos unul de altul și Muzeul Satului este un fel de personaj principal. Această expoziție, care se numește "Muzeul și Regalitatea" vorbește despre viața Regelui Mihai și nu numai, ci și despre înființarea muzeului - avem fotografii de arhivă, am colaborat cu Arhivele Naționale și cu Casa Regală, de la care avem și câteva obiecte care au aparținut Regelui Mihai. Pentru a reface cumva atmosfera anilor 1936, am adus în muzeu mașini de colecție și sunt mașini cu totul și cu totul deosebite, care merită văzute. 

Au fost, de asemenea, în această perioadă de 7 zile, doamne și domni îmbrăcați în costume de epocă - cu costume de la Teatrul Național din București - și am încercat în felul acesta să refacem de fapt atmosfera urbană în care s-a născut Muzeul Satului, pentru că există aici această foarte interesantă combinație de un muzeu al satului și al civilizației tradiționale care se află în inima unui mare oraș, care este Bucureștiul. Într-un fel, Muzeul Satului formează în mod firesc inima acestui mare oraș, pentru că aici sunt valori identitare, aici vorbim despre țăranul român, cel care este de asemenea personajul principal în toată această acțiune, pentru că aceste case îi aparțin - noi le avem cadou de la generații și generații de țărani."

 

În finalul discuției noastre, managerul Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti", Paulina Popoiu, ne-a mărturisit cu mândrie despre interesul pe care îl arată turiștii acestui deosebit loc din București:

"E de amintit și faptul că înainte de pandemie muzeul a avut 910.000 de vizitatori pe an, dintre care foarte mulți străini. Am avut chiar un an în care mai mult de 500.000 de vizitatori au fost străini. Așa că aș numi Muzeul Satului 'ambasadorul României în lume' - pentru că noi am făcut foarte multe expoziții în afară și sper să continuăm după ce perioada aceasta grea trece."

 

 

 

RadioRomaniaInternational · Club cultura - 21.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-22 15:35:00
Vizualizari: 1135
TiparesteTipareste