Reacții la un incident extrem de grav

reacții la un incident extrem de grav UE, NATO, SUA și numeroase state au reacționat dur la deturnarea cursei ariene de pasageri Atena – Vilnius de către autoritățile din Belarus.

"O acțiune total inacceptabilă", a declarat duminică şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, la aflarea veștii stupefiante că Belarus a forțat un avion de linie al companiei Ryanair să aterizeze la Minsk. Aeronava cu pasageri, care zbura de la Atena spre Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus de un avion militar de vânătoare și adusă la sol sub pretextul unei amenințări cu bombă la bord. Nu a fost găsit nici un dispozitiv exploziv, iar adevăratul motiv al deturnarii zborului s-a dovedit a fi capturarea de către autoritățile locale a unui opozant al regimul președintelui Aleksandr Lukaşenko. Este vorba despre Roman Protasevici, 26 de ani, un fost colaborator al Nexta - o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994. Anul trecut, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista 'persoanelor implicate în activităţi teroriste' și a fost reținut duminică la coborârea din avion. 


Comisarul european pentru transporturi, românca Adina Vălean, a vorbit de un incident fără precedent, care trebuie să aibă consecinţe. Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat cu fermitate deturnarea cursei Ryanair și a cerut eliberarea imediată a jurnalistului. El a subliniat că 'actul şocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani'. Blinken a adăugat că Washingtonul sprijină 'poporul belarus în aspiraţiile sale la un viitor liber, democratic şi prosper şi susţine dorinţa sa ca regimul să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale'. La rândul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă 'un incident grav şi periculos' şi a cerut 'o anchetă internaţională'. 


Ministerul român de Externe şi-a exprimat profundă îngrijorare cu privire la ''demersul inadmisibil'' al autorităţilor belaruse şi l-a condamnat cu fermitate. Bucureștiul consideră incidentul deosebit de grav și anunță că în aeronavă nu se aflau cetățeni români. Mai multe guverne europene au condamnat duminică Belarusul: Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept 'un act de terorism de stat' și a cerut sancțiuni imediate. "Deturnarea de către autorităţile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm şi unit al europenilor", a scris duminică pe Twitter şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian. Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un 'act abject' din partea Minskului și i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici. Procurorii lituanieni au demarat o anchetă penală vizând deturnarea unui avion în scopuri teroriste şi tratarea oamenilor cu încălcarea tratatelor internaţionale

RadioRomaniaInternational · Reacții la un incident extrem de grav - 24.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-24 11:33:00
Vizualizari: 846
TiparesteTipareste