Atracții turistice în județul Vâlcea

atracții turistice în județul vâlcea În ediția de astăzi ne oprim în județul Vâlcea, pentru a descoperi doar câteva dintre atracțiile turistice ale unui județ în care se poate practica turismul religios, monahal, de agrement, dar și curativ.

Județul Vâlcea se poate lăuda cu un mare număr de lăcașe de cult, monumente istorice cuprinse în patrimoniul național. Celebră este și ceramica de Horezu, realizată la tradiționala roată a olarului. Majoritatea obiectelor din lut sunt pictate cu măiestrie de soțiile maeștrilor olari, care folosesc culori 100% naturale.


Monica Gheorghiu, coordonatoare a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din județul Vâlcea, spune că destinația noastră se pretează tuturor formelor de turism. Însă, toate traseele ar trebui să înceapă din municipiul reședință de județ. Este un centru economic și cultural important a cărui primă atestare documentară este din 1388. Astăzi, este un oraș modern cu clădiri renovate și cu multe spații de recreere.

"Orașul Râmnicu-Vâlcea este foarte ofertant din punct de vedere turistic. Având în vedere că e un oraș micuț, avem un număr impresionant de obiective turistice: Muzeul Județean de Istorie, Casa Memorială Anton Pann, Muzeul de Artă Casa Simian, vitraliile Bibliotecii Județene, Arhiepiscopia Râmnicului, Parcul Zăvoi, în care s-a cântat pentru prima dată imnul de stat al României, parcul Mircea cel Bătrân. De asemenea, pentru agrement, distracție și plimbări, recomandăm Grădina Zoologică din Râmnicu Vâlcea. Au început să aibă loc și evenimente în oraș. În centru, au avut loc Zilele Râmnicului, un târg frumos al meșteșugurilor tradiționale din județul Vâlcea. Târgul a fost un periplu prin tradițiile și obiceiurile din județul Vâlcea. Mai mulți meșteri care lucrează la noi în zonă și-au expus obiectele de artizanat timp de două zile. Atât locuitorii cât și vizitatorii au putut descoperi frumuseți autentice de la noi din zonă. Sperăm ca, odată cu ridicarea restricțiilor, viața să intre în normalitate, iar evenimentele importante să se desfășoare exact ca înainte."


Traseele către obiectivele din județ pot fi multe având în vedere potențialul turistic al județului Vâlcea. În județul Vâlcea, sunt trei dintre cele nouă stațiuni din țară, recunoscute pe plan național și internațional pentru potențialul și valoarea lor curativă. 

Monica Gheorghiu: "Cu siguranță turiștii își îndreaptă pașii către stațiunile balneare și aș dori să menționez ca exemplu Băile Olănești, Călimănești-Căciulata, Băile Govora, Ocnele Mari, importante din punctul nostru de vedere, ținând cont de factorul climatic. Dintre acestea, Călimănești-Căciulata este, din punctul nostru de vedere, o stațiune care a renăscut pur și simplu într-o perioadă destul de scurtă de timp și este foarte ofertantă din punct de vedere turistic. Este foarte căutată de turiști mai ales în perioada sezonului estival. Așteptăm ridicarea totală a restricțiilor, pentru ca oamenii să aibă acces și la piscinele din stațiune, recomandate atât pentru tratare cât și pentru prevenție. Doresc să vizitez și salba de mănăstiri care se află în zonă și care se pot vizita. Având o istorie foarte bogată, și ele atrag foarte mulți turiști. În același timp, Parcul Național Cozia, din imediata apropiere a stațiunii, prin traseele create și prin frumusețea peisajului, cucerește turiștii. Sunt doar câteva repere. Lista poate continua."


Salina de la Ocnele Mari este cea mai mare din țară, având o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați. Aerosolii din salină sunt recomandați în afecțiuni respiratorii, alergii și oboseală cronică. În interiorul salinei microclimatul este constant, temperatura fiind de cca. 13-15º C, iar umiditatea aerului, de aproximativ 50%. Monica Gheorghiu, coordonatoare a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din județul Vâlcea. 

"Salina Ocnele Mari este atractivă atât din punct de vedere curativ, cât și al frumuseții și bogăției sale. Este destul de întinsă și foarte ofertantă pentru turiștii care ajung aici. Aici poți mânca ceva la restaurant sau poți vizita bisericuța din interiorul salinei și nu numai. Îți poți petrece timpul în mod foarte plăcut prin mici jocuri sau poți viziona un film."


Dacă sunteți interesați de obiecte de artizanat și doriți să vedeți meșterii populari la ei acasă, la Centrul de Informare Turistică, puteți primi toate informațiile necesare.

"În depresiunea Horezu, un turist poate descoperi legătura cu această zonă prin ceramica de Horezu, care este inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Aici, există satul Olari, de unde a pornit povestea ceramicii de Horezu. De acolo, se pot achiziționa obiecte tradiționale și nu numai. Dacă cineva intră în legătură cu noi, oferim informații și date de contact, turiștii putând achiziționa obiectele de artizanat direct de la producători. Fiecare turist care intră în Centrul de Informare Turistică obține informațiile pe care le solicită. Am avut de-a lungul funcționării centrului diferite solicitări: de la spații de cazare până la rute sau zone. În funcție de dorințe, noi oferim informațiile necesare și le recomandăm turiștilor, în condițiile în care sunt pe cont propriu sau în grup organizat, obiective și zone pentru vizitare."

            

În prezent, la nivelul județului Vâlcea se lucrează la implementarea unui proiect de ale cărui rezultate vă veți putea bucura în curând. Monica Gheorghiu, coordonatoare a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din județul Vâlcea. 

"Doresc să le comunic ascultătorilor dumneavoastră că suntem în stadiul de implementare a unor plăcuțe care conțin coduri QR la obiectivele turistice de patrimoniu în parteneriat cu Asociația Călător prin România. Acest lucru ar deschide puțin orizontul către digitalizarea turismului. Astfel, vizitatorul, accesând aceste coduri, are la dispoziție informații utile și interesante. Sperăm să demarăm cât mai repede proiectul și, într-un timp cât se poate de scurt, să reușim amplasarea acestor coduri la obiectivele turistice de patrimoniu și nu numai."

            

Județul Vâlcea atrage turiștii și prin oferta culinară. Monica Gheorghiu, de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică recomandă zona Vaideeni, pentru minunatele preparate din oaie care se fac acolo, dar și Țara Loviștei și zona Văii Lotrului, unde sunt pensiuni care gătesc tradițional și colaborează cu producătorii locali.



www.rri.ro
Publicat: 2021-05-27 11:51:00
Vizualizari: 1370
TiparesteTipareste