Bogdan Aurescu la reuniunea de pregătire a Summitului NATO

bogdan aurescu  la reuniunea de pregătire a summitului nato Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a participat marţi la reuniunea specială a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, desfăşurată în format video-conferinţă.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a participat marţi la reuniunea specială a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, desfăşurată în format video-conferinţă, ce a avut drept principal obiectiv pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, informează Ministerul de Externe de la București (MAE).


Miniştrii aliaţi au abordat pe larg deciziile pachetului NATO 2030, ce urmează a fi adoptate cu acel prilej. Au fost discutate evoluţiile mediului regional de securitate, ameninţările generate de Rusia, precum şi viitorul relaţiei NATO-Afganistan.

Bogdan Aurescu  s-a referit la procesul de reflecţie NATO 2030 şi decizia care se prefigurează la Summit privind elaborarea unui nou Concept Strategic aliat, apreciind că aceste procese vor oferi Alianţei viziunea strategică necesară creşterii rolului NATO ca alianţă politico-militară.



În acest context, șeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea consolidării dimensiunii politice a Alianţei şi a întăririi acesteia din punct de vedere militar. Din această ultimă perspectivă, ministrul Aurescu a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, fiind necesară o creştere a prezenţei aliate la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic, dar şi intensificarea sprijinului pentru partenerii NATO, măsuri cu atât mai necesare în contextul actual de securitate din Vecinătatea Estică, marcat de acţiunile recente ale Rusiei în regiune, inclusiv legate de Ucraina, şi pe fondul consolidării sale militare la Marea Neagră, respectiv al sprijinului pentru Belarus, menţionează MAE.


În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea creșterii și substanțierii rolului NATO în domeniul rezilienței. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la inaugurarea ieri, 31 mai, la București, de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, inclusiv în prezența Secretarului General Adjunct al NATO. A subliniat că Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență reprezintă o inițiativă strategică concretă a României, ce va contribui la consolidarea rezilienței NATO, a aliaților și a partenerilor Alianței, precum și a UE, a statelor membre și a partenerilor UE. În acest context, a adresat invitația către Aliați de a participa la activitățile Centrului de la București.



www.rri.ro
Publicat: 2021-06-01 19:17:00
Vizualizari: 449
TiparesteTipareste