România, de la relaxare la vaccinare

românia, de la relaxare la vaccinare În România a început imunizarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani.

Părinţii copiilor de 12 ani şi mai mari le pot oferi acestora cel mai bun cadou posibil în aceste vremuri: un vaccin antiCovid. De miercuri, 2 iunie, serul de la Pfizer poate fi administrat în România acestei grupe de vârstă. Platforma de programare a fost optimizată şi permite programarea copiilor prin contul părinţilor. Schema de vaccinare şi modalităţile de programare sunt la fel ca la populaţia adultă, însă în cazul copiilor este obligatorie acordarea consimţământului de către părinţi sau de către tutorele legal.

 

Studiile efectuate arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximă. În grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi. Pe de altă parte, ritmul vaccinării în România a scăzut faţă de perioada în care depăşea 100.000 de persoane imunizate zilnic.

 

Faptul că dorinţa de vaccinare a scăzut reprezintă un motiv real de îngrijorare, consideră ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. „Cumva era de anticipat pentru că există un procent, o parte a populaţiei care dorea să se vaccineze şi a ajuns să se vaccineze, există o parte a populaţiei care are nevoie de un imbold să ajungă la vaccinare şi cred că aici suntem în momentul ăsta, la acea parte a populaţiei care are nevoie de un oarecare imbold sau să-i fie vaccinul foarte aproape şi foarte uşor disponibil', a spus ministrul Sănătăţii la un post privat de televiziune.

 

Ea a subliniat că accesul la vaccin nu mai e o problemă, decât, poate, în zonele rurale izolate, unde nici medicul de familie nu a început să vaccineze. În restul ţării, însă, accesul la vaccin e facil, probabil însă că oamenii au nevoie de timp pentru a se hotărî, este de părere ministrul Ioana Mihăilă. Ea a precizat că autorităţile discută cum pot fi mutate o parte din resursele umane din Sănătate din mediul urban spre rural ca să crească şi acolo rata de vaccinare.

 

De profesie medic, Ioana Mihăilă pledează pentru vaccinare declarându-se convinsă că nu există, aşa cum se tem unii, efecte pe termen lung ale serului, în schimb sunt incontestabile efectele pe termen mediu şi lung ale trecerii prin infecţie. Apetitul pentru imunizare a scăzut, maratoanele vaccinării nu mai generează entuziasm, iar pragul pe care şi-l propuseseră autorităţile, 5 milioane de vaccinaţi până la 1 iunie, nu a fost atins. Pe de altă parte, ritmul infectărilor se menţine foarte scăzut.

 

De marți, 1 iunie, România a intrat într-o nouă etapă de relaxare a restricţiilor. Se pot relua petrecerile private, competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori și în spații închise, se redeschid cluburile și discotecile, ca și locurile de joacă și piscinele la interior. Numărul participanților este limitat, dar poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați. De asemenea, activitățile culturale vor putea fi organizate în spații deschise cu cel mult o mie de persoane. În sfârşit, masca de protecție poate fi eliminată la locul de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea cel mult 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie complet vaccinate.

 

RadioRomaniaInternational · România, de la relaxare la vaccinare

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-06-02 12:07:00
Vizualizari: 178
TiparesteTipareste