Jurnal Românesc - 03.06.2021

jurnal românesc - 03.06.2021 Primul centru de vaccinare pentru diaspora a fost deschis la punctul de trecere a frontierei Nădlac II din judeţul Arad, anunţă Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Primul centru de vaccinare pentru diaspora a fost deschis la punctul de trecere a frontierei Nădlac II din judeţul Arad, anunţă Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Centrul de la frontiera cu Ungaria este amplasat într-o parcare aflată la aproximativ 50 de metri de punctul de control, chiar lângă autostradă, şi funcţionează zilnic între orele 08.00 şi 20.00. Serul administrat este cel produs de Johnson & Johnson şi necesită o singură doză. Primii vaccinaţi au fost românii care se întorceau acasă din Germania şi Austria. DRP precizează că aici pot fi inoculaţi şi însoțitorii românilor care nu sunt cetățeni români. Şefa Departamentului, Oana Ursache, a declarat că România este "una dintre puţinele ţări care dovedesc o generozitate extraordinară în vaccinarea nu doar a cetăţenilor proprii, ci şi a cetăţenilor străini". Prezent la inaugurare, prefectul judeţului Arad, Toth Csaba, a spus că îşi doreşte ca centrul să funcţioneze non-stop de îndată ce va fi găsit sufucient personal medical şi a anunţat că un punct de vaccinare similar va fi deschis şi la vama Nădlac I în câteva zile.


Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 31 mai a fost de 18.911.098, cu 5.366 mai mic decât la 31 aprilie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul Electoral, 754.837 aveau domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi erau deţinători de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul Electoral, se află în Republica Moldova - 235.514, în Germania - 106.960, Italia - 69.925, Statele Unite ale Americii - 61.296, Spania - 46.805, Canada - 44.268, Israel - 41.353 şi Ungaria - 27.111. Potrivit estimărilor care au la bază date oficiale recente publicate de institutele de statistică din ţări europene ce găzduiesc comunităţi numeroase de români, diaspora românească din Europa numără peste 4 milioane de oameni.


Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 109 locuri de muncă, anunţă Agenţia Naţională de profil. Cele mai multe job-uri, 53, sunt în Norvegia pentru bucătari, cercetători, ingineri, mecanici, zidari, vopsitori şi tinichigii. De asemenea, în Olanda sunt disponibile 20 locuri de muncă pentru culegători de fructe, în Germania - 17 locuri de muncă pentru grădinari, lăcătuşi, electricieni, şoferi şi tehnicieni service, în Polonia - 7 locuri de muncă pentru lucrători în izolarea clădirilor, sudori, strungari şi şlefuitori, iar în Spania - 5 locuri de muncă pentru şoferi de automarfare. Nu în ultimul rând, 4 locuri de muncă sunt disponibile în Finlanda pentru şoferi profesionişti, 2 în Slovenia pentru măcelari şi un loc de muncă în Italia pentru asistent senior infrastructura IT. Cei interesaţi pot viziona oferta completă pe site-ul eures.anofm.ro sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din zona de reşedinţă, unde pot fi îndrumaţi de consilierul Eures.


Regizorul Cristian Mungiu va prezida juriul secţiunii "Săptămâna Criticii" a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care va avea loc în perioada 6 - 17 iulie. Din juriul condus de realizatorul român mai fac parte producătoarea de filme Didar Domehri, cineaştii argentinieni Santiago Mitre şi Pablo Trapero, actriţa franco-algeriană Camélia Jordana, producătorul de filme Michel Merkt şi directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary, Karel Och. Cristian Mungiu are o istorie prestigioasă la Cannes: a obţinut Palme d'Or pentru lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", a primit premiul pentru scenariul filmului "După dealuri" în 2012, iar în 2016, a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor cu filmul "Bacalaureat". Scenarist, producător şi reprezentant al noului val de regizori români, Mungiu a fost în 2017 preşedinte al juriului Cinéfondation la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Secţiunea "Săptămâna Criticii" a înfiinţată în urmă cu 60 de ani cu intenţia de a crea oportunităţi cinematografiilor alternative la competiţia oficială şi se va desfăşura în perioada 7 - 15 iulie.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 03.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-03 11:22:00
Vizualizari: 385
TiparesteTipareste