Conservarea moștenirii culturale săsești din Saschiz

conservarea moștenirii culturale săsești din saschiz Demers inedit pentru conservarea moștenirii culturale săsești din localitatea Saschiz, judeţul Mureş, inițiat de un grup de tineri mureșeni.

Ați auzit cumva despre Feșălgos sau Brigloa ori poate despre Laigăs sau Meort? Sunt convins că pentru cei mai mulți dintre noi astfel de cuvinte nu înseamnă nimic. Pentru localnicii din comuna mureșeană Saschiz, însă, sunt tot atâtea posibile locuri de întâlnire, pentru că aceste cuvinte sunt denumirile săsești ale unor puncte de reper importante din comună, cum ar fi spre exemplu Piața de pește sau Piața centrală. Sunt denumiri vechi date de localnici acum sute de ani, care au rămas populare până astăzi fiind încă folosite în limbajul de zi cu zi de multe persoane. Pornind de la această realitate, cinci tineri saschizeni au avut o idee inedită: aceea de a pune în valoare moștenirea culturală a sașilor pentru a spori atractivitatea turistică a localității, care face parte din patrimoniul UNESCO.  

          

Astfel, tinerii, care fac parte din Centrul de Voluntariat din Saschiz, au inițiat proiectul "Saschiz - finding the way back to the roots". Altfel spus, au pornit să găsească drumul înapoi spre rădăcini și și-au propus să afle cât mai multe denumiri de străzi de pe vremea sașilor și să realizeze indicatoare care să pună în valoare denumirile săsești originale însoţite de transcrierea fonetică în limba română ale acestora.

          

Pentru a realiza acest proiect tinerii au reușit să obțină o finanţare prin Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene, după cum ne spune coordonatoarea proiectului Anca Dalmasso:

"Am obținut finanțare pentru a face panouri și un website, care o să fie un pic mai detaliat. Asta cred că a fost cea mai mare provocare pentru că trebuie să scrie fonetic. Ce-i frumos la toponimele astea este și că sunt o adevărată sursă de învățare atât pentru geografia locului, cât și pentru istoria locului. Am depistat-o și ca pe o nevoie pentru că mi-am zis, OK, chiar și eu care sunt din sat și coordonez proiectul ăsta știu multe denumiri de străzi, dar nu le mai știu pe toate. Și faptul că nu au fost niciodată oficiale ne-au făcut să vrem să facem ceva din punctul ăsta de vedere."

          

Saschiz a fost mai întâi locuit de secui până la sfârșitul secolului al XIII-lea, când a devenit o localitate populată în mare majoritate de sași.

          

Prima atestare documentară a satului apare între anii 1308 și 1310.   Revenind în contemporaneitate, trebuie spus că din anul 1999, o parte dintre casele săsești din Saschiz, precum și biserica fortificată au fost introduse pe Lista Patrimoniului UNESCO, alaturi de alte șase fortificații săsești din România.


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 09.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-09 06:32:00
Vizualizari: 191
TiparesteTipareste