UPDATE Concret despre România – special EURO 2020

update concret despre românia – special euro 2020 Iubitorii fotbalului care vor să asiste la cele 4 meciuri de la Bucureşti ale EURO 2020 trebuie să țină cont de o serie de reguli, în special legate de pandemia de COVID-19.

Campionatul European de fotbal a început vineri, 11 iunie 2021. De duminică, 13 iunie, printre orașele-gazdă ale competiției se află și Bucureștiul, unde vor avea loc 4 partide. Iubitorii fotbalului care vor să asiste la aceste jocuri trebuie să țină cont însă de o serie de reguli, în special legate de pandemia de COVID-19.

 

Spectacol 3D video mapping şi un 'dans' al fântânilor urbane

 

Un spectacol 3D video mapping şi un 'dans' al fântânilor urbane s-au desfăşurat vineri seara, în centrul Capitalei, în contextul lansării oficiale a turneului final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020.

 

Evenimentul 'Bucharest, celebrating football', organizat de Primăria Capitalei, prin CREART, a avut locpe faţada centrală a Palatului Parlamentului fiind proiectat un show de 3D video mapping şi lumini arhitecturale. Tot vineri seară Primăria Capitalei a organizat un 'dans' al Fântânilor Urbane din Piaţa Unirii centrale şi perimetrale.

 

Pentru intrarea în România

 

Primul lucru care trebuie verificat este dacă e nevoie de viză pentru a trece granița română. Cetățenii din țările membre ale Uniunii Europene, de exemplu, și cei din țările care au acorduri în acest sens cu UE, precum Macedonia de Nord sau Ucraina, nu au nevoie de viză.

 

Pe cale aeriană, cei mai mulți suporteri sunt așteptați să intre prin aeroportul Henri Coandă, aflat în orașul Otopeni, în apropiere de București. În funcție de țara din care vin zborurile cu care vor călători suporterii, regulile de prevenire anti-COVID 19 sunt diferite. Trebuie verificat întâi pe site-ul Institutul Naţional de Sănătate Publică dacă țara respectivă se află pe lista roșie, pe cea galbenă sau pe cea verde. Lista este disponibilă AICI.

 

În cazul sosirii dintr-un stat de pe lista roșie, călătorul trebuie să prezinte fie un certificat de vaccinare, fie un certificat de imunitate eliberat în urma unei infectări, fie dovada unui test negativ RT-PCR într-o limbă de circulație internațională, iar șederea pe teritoriul României trebuie limitată la 72 de ore.

 

Pentru lista galbenă sunt necesare aceleași documente, dar nu se mai impune limitarea sejurului. Adeverința de vaccinare trebuie să arate că doza de rapel a fost făcută cu cel puțin zece zile în urmă, în cazul imunizării cu două doze. Testul anti-COVID trebuie să fi fost făcut cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în România.

 

Înainte de sosirea din ambele zone trebuie completat neapărat un chestionar care poate fi găsit la adresa web https://chestionar.stsisp.ro.

 

La sosirea din zona verde nu este nevoie de documente speciale anti-COVID.

 

Către oraș

 

De la aeroportul Henri Coandă există multiple posibilități de a ajunge în București. Există trenuri la fiecare 40 de minute care fac legătura cu Gara de Nord. În mod normal, un drum durează 20 de minute. O călătorie costă 4 lei, sau 80 de eurocenți. Cu taxiul, o călătorie până în centrul Bucureștiului poate dura între o jumătate de oră și o oră, în funcție de trafic. Prețul poate varia între 50 și 100 de lei, deci 10-20 de euro. Există și două autobuze care leagă aeroportul de oraș, cu numerele 780, care duce le Gara de Nord, și 783, care duce către centrul istoric.

 

Mai multe detalii, la adresa web https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/event-guide/bucharest/plan-your-trip/travel-transport/

 

Spre Arena Națională

 

Deținătorii de bilete la meci au acces liber pe transportul în comun bucureștean în ziua meciului și în ziua următoare. Personalul acreditat UEFA (respectiv voluntari şi reprezentanţi mass-media) va beneficia de această facilitate pe toată perioada organizării campionatului EURO 2020, în funcţie de programul de lucru, în baza legitimaţiei oficiale pentru personalul acreditat UEFA.

 

Se vor înfiinţa linii de transport special, în zilele în care vor avea loc meciuri. Pentru deplasarea suporterilor de la aeroport direct către stadion va funcționa o linie specială de autobuz, cu numărul 700. Pentru suporterii care doresc să viziteze centrul Capitalei, au fost suplimentate 6 linii de transport: linia expres 783, liniile de autobuz 104 şi 123, liniile de troleibuz 86 şi 90 şi linia de tramvai 40.

 

Pe stadion

 

Pentru accesul pe Arena Națională este necesară o brățară specială. Aceasta poate fi eliberată în mai multe puncte speciale, inclusiv în Aeroportul Henri Coandă, de voluntarii EURO 2020. Există şi centre medicale acreditate unde se poate elibera brăţara de acces. Lista lor poate fi găsită aici: https://www.frf.ro/recomandate/lista-centrelor-medicale-acreditate-euro-2020/

 

Eliberarea brăţării de acces costă 5 lei (circa 1 euro). Pentru brățară, trebuie prezentat biletul electronic de acces la meci, alături de un certificat de vaccinare sau un certificat de imunitate eliberat în urma unei infectări sau dovada unui test negativ anti-COVID. Acesta poate fi RT-PCR, făcut cu maxim 72 de ore înainte de ora meciului, sau rapid antigen, făcut cu maxim 24 de ore înainte. Testul antigen rapid poate fi făcut şi în centrele medicale mai sus-amintite şi costă 40 de lei (circa 8 euro).

 

Intrarea pe stadion se face în intervalul de timp special atribuit fiecărui purtător de bilet. Odată aflat în tribune, spectatorul trebuie să poarte o mască de tip chirurgical sau FPP. Nu sunt acceptate cele confecționate din pânză simplă, eșarfe etc. Trebuie de asemenea respectate regulile de distanțare. Spectatorii trebuie să stea la cel puțin un metru și jumătate unul de altul și să evite contactele fizice, potrivit regulilor publicate de UEFA la:

https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/event-guide/bucharest/stadium/COVID-19-guidance/

 

Federaţia Română de Fotbal a publicat un ghid pentru suporteri pentru primul meci, Austria-Macedonia de Nord, de pe 13 iunie, accesibil aici:

https://www.frf.ro/en/fans-guide-for-the-uefa-euro-2020-match-austria-v-north-macedonia/

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-06-11 11:59:00
Vizualizari: 251
TiparesteTipareste