Relaţiile strategice România – Israel, analizate la Bucureşti

relaţiile strategice românia – israel, analizate la bucureşti Anul acesta, România şi Israel aniversează 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte. Zilele acestea, președintele israelian a făcut o vizită de stat la București.

Preşedintele israelian, Reuven Rivlin a venit, zilele acestea, în prima sa vizită de stat în România, o vizită care - potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la București - reflectă faptul că statul Israel rămâne un partener cheie cu valenţe strategice al României în Orientul Mijlociu. Relaţiile dintre România şi Israel sunt fundamentate pe legături solide de ordin istoric - a subliniat preşedintele Klaus Iohannis în timpul întâlnirii cu omologul său israelian, întâlnire în cadrul căreia a amintit, în același timp, că România este un model în privinţa iniţiativelor pentru păstrarea memoriei Holocaustului şi combaterea antisemitismului. Şeful statului român s-a referit şi la recentele violenţe cărora le-au căzut victime atât israelieni, cât şi palestinieni, şi a apreciat că este necesară reluarea discuţiilor directe care să conducă la soluţia celor două state în conflictul israeliano-palestinian. 

Klaus Iohannis: "România consideră că atât israelienii, cât şi palestinienii au dreptul să trăiască în pace şi securitate şi militează alături de principalii săi parteneri internaţionali pentru avansarea soluţiei celor două state în parametrii fixaţi de dreptul internaţional." 


Preşedintele israelian, Reuven Rivlin a amintit că România a fost singura ţară din blocul comunist care niciodată nu a rupt legăturile cu Israelul. În plenul reunit al Parlamentului de la București, președintele israelian a subliniat, printre altele, importanţa conştientizării fenomenelor declanşate de antisemitism, xenofobie şi rasism, pentru a putea lupta împotriva acestor flageluri cu o voce comună şi a subliniat că România este un puternic susţinător al definitivării cât mai curând posibil a primei strategii împotriva antisemitismului la nivelul UE. 

Reuven Rivlin: "Noi desigur că nu uităm istoria. În trecut, antisemitism violent, pogromuri, omoruri, în special în timpul Holocaustului, dar ceea ce e mult mai important e că conducerea României a făcut sigur că istoria nu va fi uitată şi că România este obligată la luptă fără compromisuri împotriva antisemitismului.


Cooperarea economică între România şi Israel are un potenţial extraordinar de a aduce mari beneficii reciproce ambelor ţări, a declarat, pe de altă parte, Reuven Rivlin, la Forumul de Afaceri România - Israel, unde a arătat că există oportunităţi importante de colaborare între cele două ţări. Amintind că România este una dintre puţinele ţări cu care Israelul împărtăşeşte expertiza şi experienţa sa militare, președintele israelian consideră că scopul trebuie să fie acela de a integra inovaţiile Israelului cu capabilităţile şi industria României, pentru a crea tehnologii militare de top, pe care apoi România să le poată exporta. O astfel de cooperare şi-ar aduce contribuţia la economiile, forţele defensive şi securitatea internă ale ambelor ţări, spune oficialul israelian. 


Din delegaţia Israelului la forum au făcut parte numeroase companii israeliene din domenii precum: apărare, oraşe inteligente, securitate cibernetică şi siguranţă naţională, sănătate şi digitalizare în sănătate, producători de software, de echipamente de profil, agricultură şi managementul apei, sisteme de irigaţii, sere şi tehnologii de creştere a animalelor. În prezent, circa 8.300 de companii israeliene activează în România.


RadioRomaniaInternational · Relaţiile strategice România – Israel, analizate la Bucureşti - 10.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-10 11:28:00
Vizualizari: 239
TiparesteTipareste