Transparency International, despre corupţia din sănătate

transparency international, despre corupţia din sănătate Pandemia de coronavirus a alimentat corupția în blocul comunitar, potrivit unui studiu al Transparency International.

Una dintre consecințele pandemiei de coronavirus este accentuarea corupției în sistemul sanitar. Un studiu publicat de Transparency International arată faptul că pandemia de COVID-19 a alimentat sentimentul de corupţie în rândul cetăţenilor Uniunii Europene. 40.000 de locuitori ai celor 27 de ţări din Uniune au răspuns la acest barometru european al corupţiei, care s-a desfăşurat în perioada octombrie - decembrie 2020. Mai puţin de jumătate dintre ei consideră că această criză a fost gestionată "transparentˮ de către autorităţi. 


În Franţa, Polonia şi Spania, cel puţin 60% dintre persoanele intervievate sunt de părere că gestionarea pandemiei de către guvernul lor este lipsită de transparenţă, conform rezultatului anchetei. Serviciile de sănătate sunt, în mod special, afectate de corupţie. "Îngrijirile medicale au fost un teren propice pentru corupţie, în timp ce guvernele încercau să gestioneze pandemia de COVID-19ˮ, atrage atenția Transparency International în raportul său. 


Deşi numai 6% dintre respondenți au afirmat că au dat mită pentru a avea acces la servicii medicale, 29% spun că s-au folosit de relaţiile personale pentru a obţine un acces privilegiat. Potrivit studiului, se pot pierde vieți atunci când persoanele care au cunoștințe primesc un vaccin COVID-19 sau un tratament medical înainte de cei cu nevoi mai urgente. Mita din sectorul sănătăţii este cel mai des raportată în România - 22% şi Bulgaria - 19%, iar folosirea relaţiilor personale este mai frecventă în Cehia - 54%, şi Portugalia - 46%. 


Pe de altă parte, Ungaria şi Polonia sunt văzute ca ţări care au folosit criza sanitară ca pretext pentru a submina democraţia prin aplicarea unor noi măsuri care duc la slăbirea instituțiilor democratice. În Germania, deputaţi ai partidului conservator aflat la putere (CDU) au fost acuzaţi că au intervenit pe această piaţă. Peste 60% dintre persoanele interogate în această țară sunt de părere că guvernul este sub influenţa unor grupuri de interese private. 


La nivelul Uniunii Europene, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au aceeaşi părere despre propriul executiv. De altfel, o treime dintre europenii chestionaţi consideră că, în ţara lor, corupţia a stagnat sau a crescut. Autorii raportului punctează faptul că politicienii au văzut în criză "o ocazie de a profitaˮ, invocând lobby-ul făcut în favoarea achiziţiei de măşti de protecţie. Ei cer guvernelor blocului comunitar să îşi intensifice eforturile pentru a garanta o ieşire justă şi echitabilă din actuala pandemie. 


"Aceste rezultate trebuie considerate un semnal de alarmă atât pentru guverne, cât şi pentru instituţiile Uniunii Europeneˮ, atrage atenția, într-un comunicat, Michiel van Hulten, director al Transparency International în Uniunea Europeană. 

RadioRomaniaInternational · Transparency International, despre corupţia din sănătate 16.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-16 11:15:00
Vizualizari: 172
TiparesteTipareste