Angajați competitivi pe piața muncii din Regiunea Sud-Est

angajați competitivi pe piața muncii din regiunea sud-est Aproape jumătate din angajații români primesc salariul minim pe economie - arată calculele făcute de mai multe publicații financiare. Iar unul dintre motive este și lipsa de calificare a angajaților pentru funcțiile pe care le ocupă.

Un proiect menit să-i ajute pe angajații din regiunea de sud est a țării să devină mai competitivi pe piața muncii, a fost lansat la Constanța. Acesta vizează în principal persoanele din categorii defavorizate.

        

Pentru acestea vor fi organizate programe de formare profesională, astfel încât să fie mai bine pregătite și aibă o șansă în plus de a obține un loc de muncă mai bine plătit. Proiectul este derulat de Camerele de Comerț din Constanța și Vrancea.

        

Manager de proiect, Victoria Aciobăniței, reprezentant a Camerei de Comerț Vrancea:

"Dezvoltarea de competențe și abilități prin programe de formare profesională continuă, destinate angajaților din regiunea sud est și în special, categoriile dezavantajate, respectiv, persoane care nu au calificare, care au un nivel scăzut de calificare și persoane care locuiesc în mediul rural. În proiect avem 660 de persoane în care 560 vor urma programe de formare profesională continuă și 100 de persoane vor participa la programe de evaluare și certificare de competențe, având în vedere că ei au niște competențe dobândite în sistem nonformal sau informal."


Cursurile sunt de mai multe tipuri și țin cont de cerințele de pe piața muncii, spune Victoria Aciobăniței:

"Cursuri de inițiere, de calificare și de specializare. La inițiere o să avem cursuri de validare, introducere și prelucrare date, arhivar și curs de tinichigiu vopsitor auto. Sunt meserii cerute pe piața muncii. Pentru calificare avem lucrător izolator în construcții, avem cameristă - acestea chiar se vor desfășura la Camera de la Constanța - confecționer asamblor articole din textile și o calificare de nivel 2 instalator apă canal."

        

Președintele Camerei de Comerț Constanța, Dan Jugănaru, a precizat care este contribuția instituției constănțene la proiect:

"Noi suntem parteneri în acest proiect. Camera de Comerț Constanța va avea activități în cele două județe din Dobrogea - Constanța și Tulcea iar meseriile, respectiv ocupațiile despre care vorbim sunt acelea de arhivar - este un curs de inițiere - și de calificare de nivel 2 - cursuri pentru lucrători instalatori în construcții și cameristă. Două domenii diferite, din industrie, respectiv turism, de care este mare nevoie în județul nostru."


Proiectul "ANGAJAȚI COMPETITIVI PE PIAȚA MUNCII DIN REGIUNEA SUD-EST" este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritara 6: 'Educaţie şi competenţe' și are o valoare totală de 4,7 milioane de lei din care 4 milioane reprezintă cofinanţarea europeană.

Acesta se desfășoară până pe 31 martie 2023.RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 17.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-17 08:08:00
Vizualizari: 168
TiparesteTipareste