Via Transilvanica

via transilvanica Astăzi vă invităm să porniţi pe un drum...mai lung. Un drum ce poate fi străbătut de o persoană cu o condiţie fizică medie în etape de aproximativ 25 de kilometri pe zi.

Astăzi vă invităm să porniţi pe un drum...mai lung. Un drum ce poate fi străbătut de o persoană cu o condiţie fizică medie în etape de aproximativ 25 de kilometri pe zi. Un drum încă în lucru, dar pe care deja oamenii pornesc cu din ce în ce mai mult drag: Via Transilvanica, ideea lui Alin Ușeriu, fratele ultramaratonistului Tibi Ușeriu. În 2017, cei doi fraţi au pus prima cărămidă, în curtea mănăstirii Putna, pentru noroc bun. Până azi, proiectul Asociației Tășuleasa Social, al cărei preşedinte este Alin Uşeriu, a ajuns la o lungime de 398km. Când va fi gata, în 2022, conform planului, traseul va avea 950 km și se va întinde până la Drobeta-Turnu Severin.


Ion Costin Corboianu, ghid de turism, a fost recent pe Via Transilvanica şi ne-a povestit:  "În anul 2018, la 100 de ani de la Unire s-a inaugurat acest proiect, Via Transilvanica, ce face legătura între sudul şi nordul României, trecând prin cinci mari zone. Am dorit să facem o excursie şi să începem efectiv de unde s-a născut ideea, de unde a început acest proiect foarte interesant, care deocamdată nu e cunoscut foarte bine la nivel naţional.Este vorba despre un drum care deocamdată se poate face doar pe jos, sunt unele porţiuni unde sunt amenajate şi piste de bicicletă. Ideea este ca acest drum să fie amenajat pe câţi mai mulţi kilometri cu piste de bicicletă. Structurile de cazare vor fi în mediu rural, foarte aproape de locul pe unde trece această Via Transilvanica. Ajungând chiar la campus, la Tășuleasa Social, de unde a plecat proiectul, am vazut că sunt porţiuni foarte solicitate. Peste aşteptări, mă refer la zona Bucovinei, judeţul Suceava spre judeţul Bistriţa-Năsăud, de aici spre judeţul Mureş şi din Mureş spre Braşov şi Sibiu sunt porţiunile cele mai solicitate."


L-am întrebat pe Ion Costin Corboianu prin ce impresionează acest drum: : "Prin natură, prin simplitate, prin faptul că este un proiect al unor tineri, pe modelul El Camino spaniol, toate fondurile sunt private, nu e niciun leu din partea statului şi după cum am văzut eu parcurcând aceste porţiuni nu numai în zona Braşovului, dar şi în zona Bistriţa-Năsăud şi a judeţului Mureş, va fi de mare viitor. Deja turiştii străini ştiu mult mai multe despre acest proiect. Ce mi s-a părut iar foarte, foarte interesant este faptul că oricine poate să cumpere o bornă, să o personalizeze şi acea bornă va dăinui - cum spuneau organizatorii - cel puţin 1000 de ani, pe această Via Transilvanica. Şi iar mi s-a părut foarte interesant un aspect, acea responsabilitate cetăţenească, prin care poţi efectiv, ca persoană, dacă te interesează şi iubeşti natura, să ai grijă de o porţiune din această Via Transilvanica, 5, 7, 2 sau 3 kilometri, pe care să o vezi în ce stadiu este, eventual să se facă şi curăţenie, un proiect social foarte interesant."


Traseul este marcat de borne de andezit, plasate la fiecare kilometru. Andezitul e o piatră naturală, a doua cea mai solidă din România, iar bornele utilizate până acum au fost  sculptate de un grup de sculptori de la Facultatea de Arte din Iași. Ei vin aici în tabere și, până acum, au sculptat în jur de 600 de borne. Nu-s două borne sculptate la fel, fiecare bornă având sculptura ei şi fiind sculptată cu specificul zonei în care e amplasată, din dorinţa de a păstra și acest aspect tradiţional.


Şi pentru ca traseul prin pădure să nu fie plictisitor, intenţia este ca el să treacă prin zonele foarte vizitate din fiecare județ, dar şi să încerce reînvierea satelor de pe parcurs, unele aproape pustii, legând cultura, tradițiile și tot ce se întâmplă în țara noastră. 


RadioRomaniaInternational · Vizitati Romania - 18.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-19 12:29:00
Vizualizari: 560
TiparesteTipareste