Anul Tudor Vladimirescu

anul tudor vladimirescu Din punct de vedere istoric, anul 2021 marchează pentru noi, românii, împlinirea a 200 de ani de la un moment de mare însemnătate pentru trecutul nostru ca popor.

Din punct de vedere istoric, anul 2021 marchează pentru noi, românii, împlinirea a 200 de ani de la un moment de mare însemnătate pentru trecutul nostru ca popor. Un eveniment, care, aşa cum ne spun istoricii, a declanşat procesul de renaştere naţională, pe fondul unei profunde nemulţumiri sociale: Revoluţia de la 1821. Şi pentru că în aprilie 2021, Parlamentul României a instituit prin lege Anul 2021 ca anul Tudor Vladimirescu şi i-a declarat pe Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu drept eroi ai naţiunii române, am vorbit mai în detaliu despre evenimentele organizate la Gorj, locul de baştină a celor doi eroi, cu Oana Paloş, purtător de cuvânt la Consiliul judeţean Gorj.


Oana Paloş ne-a subliniat în primul rând importanţa Revoluţiei de la 1821: "Vorbim de o revoltă cunoscută sub denumirea de Revoluţia de la 1821, pornită chiar de aici, din Gorj, de oameni simpli, cărora li se spunea panduri şi care s-au coalizat în jurul lui Tudor Vladimirescu, o căpetenie născută tot în Gorj, într-o familie de ţărani liberi. Cu toate că a cuprins Oltenia şi a ajuns până în Bucureşti, Revoluţia a fost de scurtă durată, de doar câteva luni, pentru că Tudor Vladimirescu a fost asasinat, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi cu mulţi alţi conducători români, în diferite etape ale istoriei. Însă pentru modul asumat în care s-a luptat pentru cauza românească, Revoluţia de la 1821 a intrat în istorie, iar Tudor Vladimirescu şi-a câştigat locul de erou, fiind asimilat în mentalul comun ca domn, Domnul Tudor. Facem un exerciţiu de imaginaţie, 1821, 1921, 2021. Un arc peste timp. Şi iată că acum marcăm 200 de ani de la acele evenimente. Vă invit să ne gândim la luna iunie a anului 1921, când iată, în urmă cu un secol, centenarul Tudor Vladimirescu a fost evidenţiat şi prin reînhumarea la Târgu Jiu a osemintelor primei femei ofiţer din armata română, care a luptat în Primul Război Mondial, este vorba despre Ecaterina Teodoroiu, tânăra născută tot pe meleaguri gorjene, care a spart tiparele vremii, devenind un simbol al curajului şi al sacrificiului."


Am aflat de la Oana Paloş că la nivel local a fost  conceput un program anual dedicat bicentenarului Tudor Vladimirescu, care cuprinde manifestări cultural-artistice evocatoare, astfel că în fiecare lună, în limita condiţiilor determinate de pandemie, au avut loc expoziţii, spectacole, ceremoniale religioase sau militare.

Oana Paloş vine cu câteva exemple:  "Atât pe 27 mai, cât şi pe 9 iunie, evenimentele organizate s-au desfăşurat sub egida bicentenarului. În comuna natală a lui Tudor Vladimirescu, comuna Vladimir, chiar la casa părintească au fost aduse onoruri militare, prin organizarea unui ceremonial, urmat de depuneri de coroane de flori şi de de o scurtă dar semnificativă reconstituire istorico-militară, a unui moment de luptă de la 1821, cu prezentarea uniformelor specifice epocii, boieri, arnăuţi, panduri. În aceeaşi notă evocatoare, de data aceasta pe 9 iunie, în centrul municipiului Târgu Jiu, acolo unde îşi află somnul de veci Eroina de la Jiu, la Mausoleumul ridicat în cinstea ei, a avut loc un amplu complex de manifestări, urmat de un eveniment tradiţional: o horă de pomană, eveniment care a avut o dublă semnificaţie, 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi împlinirea a 100 de ani de la reînhumarea osemintelor ecaterinei la Târgu Jiu. 

Ce ar fi de remarcat aici este că slujba de pomenire oficiată de un sobor de 100 de preoţi, număr deloc întâmplător, ales în onoarea Ecaterinei Teodoroiu, a fost urmată de acest obicei vechi, specific gorjenilor, hora de pomană, care se joacă întru pomenirea celor trecuţi la cele veşnice. Se păstrează şi astăzi acest obicei. Totodată, în premieră, a fost pus în scenă spectacolul "Cazul Tudor Vladimirescu", un specatcol de excepţie, în primul rând prin concept, vorbim despre o operă-rock , o combinaţie între baladă, rock şi muzică tradiţională, care a adus în atenţia publicului secvenţe unice din viaţa lui Tudor Vladimirescu, din timpul luptelor conduse de acesta, însă viziunea este una modernă, abstractă. Spectacolul ni-l dorim a fi şi un element de atracţie turistică, va fi toată vara la Târgu Jiu."


De la Oana Paloş am aflat şi despre alte proiecte:  "Ce mai pregătim în Anul Tudor? Bineînţeles proiecte, pe care ni le dorim de impact cât mai mare. Vorbim de expoziţii foto-documentare, cu documente din arhivele muzeale şi colecţiile pe care le deţinem referitoare la viaţa şi activitatea lui Tudor Vladimirescu, lansări de albume foto şi grafice, spectacole stradale, festivaluri de teatru şi film. De exemplu, în luna august, tot pe tematica bicentenarului, vom organiza o expoziţie stradală în care vor fi amplasate 50 de panouri metalice în centrul oraşului, cu imagini istorice referitoare la Revoluţie, vor avea loc proiecţii pe importantele clădiri moument-istoric din municipiu, va avea loc şi un festival naţional de teatru şi film istoric, festivalul "Vatra"."


Iar ca să înlesnească participarea tuturor doritorilor la aceste manifestări, organizatorii ne asigură că suntem doar la un click distanţă, astfel încât orice căutare cu Gorj, Târgu Jiu, Tudor Vladimirescu ne poate permite să urmărim live toate evenimentele de aici.

RadioRomaniaInternational · România la ea acasă 22.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-22 13:06:00
Vizualizari: 755
TiparesteTipareste