Iniţiativa cetăţenească europeană în acţiune

iniţiativa cetăţenească europeană în acţiune Un studiu discutat anul acesta cu ocazia celei de-a 10-e ediţii a Zilei Iniţiativei cetăţeneşti europene, organizate de CESE, de această dată, online, a arătat că doar 2,4 % dintre europeni ştiu că pot influenţa politicile europene.

Inițiativa cetățenească europeană (ICE) este un instrument important al democrației participative în UE. Prin intermediul acesteia, cetățenii pot să invite Comisia Europeană să propună un act juridic conform cu Tratatele UE. Din 2011, de când se aplică un regulament care stabilește proceduri detaliate pentru ICE, șase asemenea inițiative au ajuns cu succes pe masa Comisiei. Noutatea azi este că începând din ianuarie 2020, se aplică noi norme pentru a face ICE mai accesibilă.

A 10-a ediţie a Zilei Inițiativei cetățenești europene a fost organizată anul acesta la începutul lunii iunie de Comitetul Economic și Social European în cooperare cu partenerii instituționali și ai societății civile, ca eveniment online.

Rosalie van den Brink din partea organizaţiei "Votanţi fără frontiere", care pune iniţiativa cetăţenească în centrul atenţiei, a declarat pentru Radio România: 

"Un procent de 2,4 din cetăţenii europeni ştiu ce este Iniţiativa Cetăţenească Europeană, un procent şocant de mic, de fapt, de oameni care înţeleg că poţi influenţa politicile europene, ca cetăţean european, sau prin Ombudsman sau prin alegerea membrilor PE sau prin plângeri adresate Parlamentului European. Noi considerăm că ceea ce este important este să fie mult mai multe informaţii în această privinţă. Aşa că şi Comisia Europeană şi alţi actanţi încearcă să crească nivelul de conştientizare aspura faptului că cetăţenii pot participa în mod democratic la viaţa politică a UE. Organizaţia noastră se ocupă cu Iniţiativa Cetăţenească Europeană, ne propunem să strângem 1 milion de semnături pe parcursul unui an, din cel puţin 7 ţări membre UE. Am pornit în acestă iniţiativă pentru că încercăm să aducem în atenţie procesul de votare, sunt mulţi cetăţeni europeni care nu au drept de vot la nivel regional şi naţional, ceea ce ridică multe probeme, pentru că înseamnă că mulţi oameni nu pot vota în ţara în care locuiesc, iar când încearcă să voteze acasă există bariere serioase în a-şi exercita dreptul la vot. Acesta este un mod de a creşte conştientizarea la nivel european."


În prezent, dreptul de a depune o inițiativă cetățenească este consfințit. Pentru a primi răspunsul Comisiei Europene iniţiativele cetăţeneşti trebuie să strângă un minimim de 1 milion de semnături, într-o perioadă de 12 luni, perioadă ce, din pricina pandemiei şi a dificultăţilor de a strânge semnături în spaţiul public, a fost extinsă la 24 de luni, din minimum 7 state membre. La sfârşitul perioadei de strângere a semnăturilor, acestea sunt verificate de autorităţile competente din fiecare stat membru din care au fost colectate.


Dintre iniţiativele ce au strâns un număr mare de semnături menţionăm: Salvaţi albinele şi apicultorii! cu 500 de mii de semnături, iar, la polul opus, iniţiativa "Pentru un venit de bază necondiţionat, cu 100 de mii de semnături deocamdată, oglindind unde se concentrează interesele cetăţenilor europeni acum. 


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 23.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-23 09:19:00
Vizualizari: 160
TiparesteTipareste