Facilități în sistemul public de pensii

facilități în sistemul public de pensii Românii cu vechime insuficientă în muncă îşi pot cumpăra până la şase ani de cotizaţie la pensie.

Cariat de anomalii şi inechităţi, aşa cum recunosc chiar politicienii care-l păstoresc, sistemul public de pensii din România trebuie fundamental reformat. Ideile şi iniţiativele legislative nu lipsesc, dar aplicarea acestora se dovedeşte anevoioasă. Marţi, legea privind cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial. Cei interesaţi pot să cumpere maximum şase ani de vechime anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare. Plata acestei contribuţii de asigurări sociale se poate face într-o singură tranşă sau lunar, până pe 31 august 2023. Printre potenţialii beneficiari sunt milioanele de români expatriaţi, în căutarea unui trai mai bun, în general în vestul Europei, şi care au stagii incomplete de cotizare pentru pensia din ţară. Sunt, de asemenea, în ţară, persoane cu vechime incompletă în muncă fie pentru că, la un moment dat, au rămas şomeri, fie pentru că au ales un trai pe cont propriu, s-au descurcat din expediente şi nu şi-au mai plătit cotizaţiile la sistemul de pensii. 


Experţii nu se hazardează, încă, să anticipeze care vor fi efectele noii legi. Ei avertizează, însă, de multă vreme, că sistemul în întregime riscă să devină nesustenabil în momentul în care se va petrece pensionarea masivă a persoanelor născute la sfârştiul anilor 60 şi în primii ani 70. Atunci, în urma unui decret al fostului regim comunist, avorturile au fost interzise, iar România a înregistrat un boom demografic. Ulterior, rata natalităţii s-a diminuat progresiv şi demografii şi sociologii spun de multă vreme că există riscul să nu mai aibă cine le plăti pensiile aşa-numiţilor 'decreţei'. Pe lângă aceste evoluţii demografice defel îmbucurătoare, există situaţii pe care înşişi decidenţii politici le numesc absolut anormale. E termenul folosit de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cu referire la faptul că fosta şefă a DIICOT (parchetul antimafia), Giorgiana Hosu, se pensionează la 49 de ani. Pensionarea în floarea vârstei e un privilegiu pentru magistraţi, militari, poliţişti, ofiţeri de informaţii, politicieni, diplomaţi şi alţi beneficiari ai aşa-numitelor pensii speciale, ce nu respectă principiul contributivităţii. Multe dintre acestea sunt de ordinul miilor de euro, în timp ce pensiile cotizanţilor obişnuiţi ating, în medie, echivalentul în lei a doar 300 de euro. O lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale ce depăşesc 7.000 de lei (1.400 de euro) a fost invalidată de Curtea Constituţională, ai cărei membri sunt ei înşişi pensionari speciali. 

RadioRomaniaInternational · Facilități în sistemul public de pensii - 23.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-23 11:33:00
Vizualizari: 629
TiparesteTipareste