Vreme extremă în România

vreme extremă în românia Canicula și ploile torențiale fac viață grea românilor

Canicula și ploile torențiale sunt familiare românilor. Când, însă, cele două fenomene meteo se succed sau, și mai rău, se suprapun, neplăcerile vin de la sine. Or, prognozele din ultima vreme, asezonate, punctual, cu mesajele prin sistemul RoAlert de avertizare și alarmare a populației, sunt semne ale unor situații de urgență ce i-au pus la încercare pe mulți. După un final de mai și un început de iunie mohorât și mai rece decât în mod normal pentru această dată, în România au venit ploile torențiale. La finele săptămânii trecute, un ciclon format în Marea Neagră a adus vijelii și precipitații abundente mai ales în jumătatea de est a țării. Doi morți din cauza viiturilor, localități întregi inundate, inclusiv Bucureștiul sub ape, pagube materiale semnificative ... sunt, pe scurt, efectele ciclonului. Amploarea fenomenului meteo a fost considerată fără precedent pentru ultimii ani în România. Iar pericolul nu a trecut! Toată săptămâna care e pe cale să se încheie, peste reprizele de ploi în aversă s-a suprapus canicula, în special în vestul țării. Coduri roșu, portocaliu și galben de inundații la care se adaugă coduri roșu, portocaliu și galben de căldură excesivă - așa au aratat hărțile meteorologilor și hidrologilor. 


La ce să se aștepte românii la acest sfârșit de săptămână? Meteorologul Viorica Dima:  "Mercurul din termometre se va opri în Câmpia de Vest undeva la 35-36 de grade Celsius, iar această uşoară scădere nu se datorează neapărat unui transport de aer mai rece, cât gradului de nebulozitate, de acoperire a cerului cu nori din ce în ce mai ridicat, pentru că dinspre Europa Centrală spre România se îndreaptă un front atmosferic destul de bine conturat, destul de activ, front atmosferic care va aborda partea de vest, nord-vest a teritoriului României, urmând ca, până sâmbătă seară, practic, să traverseze în întregime ţara noastră. Vom vorbi despre averse torenţiale, dar mai ales despre intensificări puternice ale vântului, 60-80 kilometri pe oră, iar temperaturile vor scădea corespunzător. Dat fiind faptul că, pe parcurs, potenţialul de furtună al acestui sistem frontal mai pierde din virulenţă, foarte probabil că nu ne vom confrunta nici cu grindina de mari dimensiuni care a distrus suprafeţe semnificative pe teritoriul Austriei, iar în ceea ce priveşte tornada care s-a produs pe teritoriul Cehiei, dacă condiţiile atmosferice o vor încuraja, e posibil să avem şi noi astfel de nori cu mişcare rotaţională." 

Dată fiind amploarea pagubelor produse, pe întreg parcursul acestui an, de inundații, alunecări de teren sau alte fenomene meteorologice deosebite, Guvernul român a decis să acorde celor afectați ajutoare de urgenţă în limita a 5 milioane de lei (circa 1 milion de euro).

RadioRomaniaInternational · Vreme extremă în România - 25.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-25 11:33:00
Vizualizari: 538
TiparesteTipareste