Retrospectiva săptămânii 20.06.2021 - 26.06.2021

retrospectiva săptămânii 20.06.2021 - 26.06.2021 Sumar Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie / Prima moțiune împotriva guvernului condus de Florin Cîțu / Facilități în sistemul public de pensii /Inundații și caniculă în România

Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie

Ca urmare a scăderii semnificative a numărului cazurilor noi de Covid-19, sub o sută în 24 de ore, Guvernul de la București a adoptat noi măsuri de relaxare care intră în vigoare la 1 iulie. Astfel, de luna viitoare, va crește numărul celor care pot participa la evenimente private, se va prelungi programul cluburilor, al restaurantelor și al cafenelelor. Va crește la 50% capacitatea maximă de ocupare pentru spectatori la competițiile sportive, iar hotelurile și pensiunile vor putea caza turiști până la capacitatea maximă. De asemenea, se vor redeschide târgurile, bâlciurile și talciocurile. Pe de altă parte, la șase luni de la debutul campaniei de vaccinare, un sfert dintre românii cu vârsta peste 12 ani s-au imunizat, la care se adaugă imunitatea colectivă obținută după trecerea prin boală. Specialiștii spun că "imunitatea de turmă" va fi atinsă când vor fi vaccinați 2 din 3 români. 

Autoritățile își îndreaptă acum atenția către vaccinarea tinerilor și îndeamnă părinții șă-și vaccineze copiii împotriva coronavirusului, precum și spre mediul rural, în întâmpinarea persoanelor care doresc să se imunizeze. Circa 4,7 milioane de români s-au vaccinat până acum, majoritatea cu schemă completă, o cifră nesatisfăcătoare pentru autorități. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că se aşteaptă la o creştere a infectărilor cu noul coronavirus în sezonul rece, însă a subliniat că poate fi evitată o creştere substanţială a numărului de cazuri dacă oamenii se vor vaccina într-o măsură mai mare în următoarele două luni. Într-un moment în care imunizarea a ajuns la cote minime, la un sfert față de perioadele de vârf, el a subliniat că vaccinarea este o măsură de prevenţie şi nu trebuie ca românii să se imunizeze doar atunci când creşte numărul de infectări. 

Și președintele Klaus Iohannis recunoaște că nu mai există interes pentru vaccinare:  "Campania de vaccinare a fost un succes. Noi, practic, am oprit pandemia. Acum însă, sigur, faptul că avem aşa puţine cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare, deci avem un succes care, cumva, se vede într-o reducere a dorinţei de vaccinare. Eu în continuare sunt de părere că vaccinarea este vitală".


Prima moțiune împotriva guvernului condus de Florin Cîțu

Prima moţiune de cenzură la adresa actualului guvern PNL-USR PLUS-UDMR depusă de principalul partid de opoziție din România a fost citită miercuri în Plenul Parlamentului. Social-democraţii acuză guvernul condus de Florin Cîțu că a aplicat măsuri care au dus la sărăcirea populaţiei şi la o cădere liberă a economiei. Ei critică, de asemenea, deciziile executivului cu privire la pensie, educaţie, sănătate şi agricultură. Despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, opoziția afirmă că populaţia va plăti mai mult pentru a beneficia de fondurile europene. 

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu  "Românii, în aceste luni, au sărăcit. Doar în mintea premierului Cîţu, românii o duc mai bine. Aproape s-au dublat facturile la energie, preţul pe litrul de benzină a ajuns la 6 lei. 70% dintre români spun, în acest moment, că România merge într-o direcţie greşită". PSD consideră că moțiunea are şanse de reuşită, iar liderul său, Marcel Ciolacu, spune că în acest moment se negociază cu parlamentari de la alte formaţiuni pentru susţinerea acesteia.Copreşedintele USR-PLUS 

Dan Barna dă asigurări că niciun senator sau deputat al formaţiunii sale nu va susţine demersul. Dan Barna:  "N-am fost contactaţi şi mă îndoiesc că domnul Ciolacu îşi face vreo speranţă, alta decât în glumă, că vreun parlamentar USR-PLUS ar sprijini gluma de moţiune de cenzură pe care au anunţat-o. Acesta e rolul PSD-ului, să rămână în opoziţie permanent pregătit, eu sunt de acord cu această linie." Dezbaterea şi votul moțiunii sunt programate marţea viitoare.


Facilități în sistemul public de pensii

Legea privind cumpărarea vechimii în muncă, adoptată de Parlamentul de la București luna trecută, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Pot cumpăra vechime în muncă persoanele care nu au calitatea de pensionar, cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. Cei interesaţi pot să cumpere maximum şase ani de vechime anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare. Plata acestei contribuţii se poate face într-o singură tranşă sau lunar până la 31 august 2023.


Inundații și caniculă în România

România a avut parte de o săptămână atipică de vară. Aceasta a început cu inundații, meteorologii şi hidrologii emițând coduri galben și portocaliu de ploi torențiale, vijelii și inundații în special pentru jumătatea estică a țării. Hidrologii au emis chiar cod roșu pentru mai multe râuri. Au fost inundate gospodării și terenuri din cauza viiturilor, au fost blocate mai multe drumuri, iar mai multe mașini au fost avariate. Săptămâna se încheie cu primul cod roșu de caniculă din această vară și disconfort termic accentuat pentru mai multe judeţe din vestul țării, unde temperaturile au fost comparabile cu recordurile absolute ale perioadei - 38-40 de grade Celsius. Sud-vestul și o mare parte din centrul țării s-au aflat sub cod portocaliu, iar restul României sub cod galben de caniculă. Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă şi pentru acordarea primului ajutor cetăţenilor în caz de urgenţă. Pentru a veni în sprijinul populaţiei, au fost deschise puncte de prim-ajutor, unde există aer condiționat, apă potabilă şi personal specializat.


RadioRomaniaInternational · EVENIMENT TOP - 26.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-26 10:00:00
Vizualizari: 501
TiparesteTipareste