CE sprijină cercetătorii cu 822 de milioane de euro, în 2021

ce sprijină cercetătorii cu 822 de milioane de euro, în 2021 Comisia Europeană cere noi propuneri pentru a sprijini formarea, dezvoltarea competențelor și evoluția carierei cercetătorilor în cadrul programului Orizont Europa.

Cu un buget total de 6,6 miliarde de euro până în 2027, programul intitulat "Acțiunile Marie Curie" sprijină cercetători din întreaga lume, în toate etapele carierei lor și în toate disciplinele. Ele se adresează și instituțiilor, prin susţinerea unor programe de doctorat și postdoctorale, precum și a unor proiecte de cercetare și inovare, prin sporirea atractivității și a vizibilității instituțiilor la nivel mondial și prin încurajarea cooperării dincolo de mediul academic, inclusiv cu marile companii și cu IMM-urile.



Criza provocată de pandemia de COVID-19 a scos în evidență, încă o dată, importanța faptului că Europa se poate baza pe cercetători cu înaltă calificare, capabili să identifice și să soluționeze provocările viitoare. De asemenea, criza a demonstrat valoarea comunicării dovezilor științifice către factorii de decizie și către public, dar și importanța colaborării interdisciplinare. În acest context - a subliniat Mariya Gabriel, comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret - "Acțiunile Marie Curie" reprezintă un instrument crucial. De la lansarea sa, cu 25 de ani în urmă și până în prezent, programul a încurajat un număr tot mai mare de oameni să urmeze cariere în domeniul cercetării, promovând atractivitatea Europei pentru talentele de vârf din întreaga lume - a precizat comisarul.



În acest an, programul "Acțiunile Marie Curie" pune la dispoziție aproximativ 822 de milioane de euro pentru a finanța cinci direcţii principale: rețele doctorale, burse de studii postdoctorale, schimburi de personal, cofinanţarea de programe noi sau existente de doctorat și de burse de studii postdoctorale şi aducerea cercetării mai aproape de elevi și studenți, de familii și de publicul larg, în principal prin intermediul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni.



În cadrul programului Orizont Europa 2021-2027, "Acțiunile Marie Curie" vor pune un accent mai puternic pe colaborarea intersectorială, în special între mediul academic și întreprinderi, precum și pe supravegherea și orientarea profesională eficientă. De asemenea, acțiunile vor promova comportamentele, managementul și activitățile de cercetare sustenabile, în conformitate cu Pactul verde european.

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 28.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-28 08:15:00
Vizualizari: 483
TiparesteTipareste