Contribuția României la scăderea emisiilor de carbon din UE

contribuția româniei la scăderea emisiilor de carbon din ue România este una din țările cel mai puțin dependente de importurile de energie fosilă din Uniunea Europeană, iar în ultimii 10 ani consumul de gaz fosil, în țara noastră, a scăzut cu 14%.

Comunitatea Declic a solicitat un studiu despre evoluția și viitorul gazului fosil în România care a fost realizat de analistul în energie Andrei Ilaș.  Raportul arată cu date concrete, cifre și analize, de ce gazele nu au viitor economic, dincolo de contribuția lor nocivă la încălzirea globală. 


Concluziile importante ale acestui studiu ne sunt prezentate de Cătălina Hopârteanu - reprezentantă a comunității Declic:

 

"România este una dintre  țările cel mai puțin dependente de importul de energie fosilă, doar 14% din gazele fosile sunt importate și la consumatorii casnici ajunge undeva la 26% din gaz. România a înregistrat o scădere a intensității emisiilor de carbon în sectorul energiei electrice, în ultimii 20 de ani, pentru că a eliminat masiv folosirea cărbunelui. Am reușit să ajungem în top 10 cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de carbon din Uniunea Europeană. Asta ne dă speranță că atunci când vom renunța treptat și la gaze vom reuși să reducem și mai mult emisiile de carbon și să atingem țintele impuse de Uniunea Europeană."


Evoluția și perspectivele Gazului Fosil în România" - studiu independent comandat de comunitatea Declic arată că este important ca țara noastră să se îndrepte spre energie regenerabilă. Roxana Pencea - coordonator campanii Declic subliniază ideea că parcurile offshore eoliene în Marea Neagră sunt o soluție pentru independența energetică a României.

Roxana Pencea: "Exploatarea zăcămintelor la Marea Neagră nu are un viitor economic, prețurile fiind mult prea mari pentru a se justifica exploatarea zăcămintelor de gaze fosile de acolo; în schimb, vedem în același timp că  potențialul eolian de la Marea Neagră este foarte ridicat și practic toate investițiile ar trebui să se îndrepte în această direcție. Este de așteptat ca România să se îndrepte spre energie regenerabilă pentru că aceasta este practic energia mult mai puțin poluantă și în timp va deveni și mult mai puțin scumpă. România va trebui să-și reducă semnificativ consumul de combustibil fosil în următorii 30 de ani pentru a realiza alături de Uniunea Europeană obiectivul neutralității climatice. Iar, cum vă spuneam, România trebuie să adopte o lege a energiei eoliene offshore prin care să se poată realoca o parte din capitalul destinat proiectelor de gaz fosil de la Marea Neagră."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 30.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-30 08:15:00
Vizualizari: 196
TiparesteTipareste