Avocatul Poporului revine în funcţie

avocatul poporului revine în funcţie Renate Weber revine în funcția de Avocat al Poporului.

Renate Weber îşi va relua calitatea de Avocat al Poporului, după ce Curtea Constituţională a României a invalidat, cu unanimitate de voturi, revocarea ei de către Parlament, acum două săptămâni. CCR a admis sesizarea Partidului Social Democrat  şi a decis că Renate Weber trebuie să-şi continue mandatul de cinci ani, pentru care a fost numită în 2019. 


Magistraţii explică, într-un comunicat, că hotărârea prin care legislativul a revocat-o pe aceasta din funcţie încalcă principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Constituţiei, dar şi prevederi ale legii privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului. 


Amintim că Renate Weber a fost demisă pe 16 iunie de către parlamentarii puterii, într-o ședință la care PSD a refuzat să participe. Preşedinta Comisiei juridice din Senat, reprezentanta PNL, Iulia Scântei, declara atunci că Avocatul Poporului este numit în această funcţie pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor și spunea ce i se reproșează Renatei Weber: 

"Avocatul Poporului nu a acţionat în mod constant în raporturile cu Parlamentul şi cu celelalte autorităţi, cu respectarea principiului cooperării loiale.  Nici în anul 2020 Avocatul Poporului nu şi-a îndeplinit rolul şi obligaţiile sale legale în ceea ce priveşte apărarea, protecţia, promovarea dreptului copilului, puternic afectaţi de restricţiile adoptate pe durata pandemiei"

În replică, Renate Weber spunea că nu are ce să îşi reproşeze în acest mandat de Avocat al Poporului. 


Din opoziție, liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a acuzat ceea ce a numit "atacul acestei coaliții toxice asupra statului de drept". 


Marcel Ciolacu: "Avocatul Poporului are activitatea de a monitoriza puterea să nu încalce libertăţile cetăţeneşti şi drepturile noastre, ale tuturor. Un Avocat al Poporului nu are în atribuţii să laude un guvern, dimpotrivă. Deci, să vii tu, putere, guvern, şi să aduci acuze Avocatului Poporului că te-a monitorizat şi a spus unde ai încălcat legea în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, mi se pare pur şi simplu sfidător într-o ţară europeană."

Și Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor Senatului și Deputaților, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului. Săptămâna trecută, comisiile juridice ale celor două Camere adoptaseră, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula din partea UDMR să preia funcţia de Avocat al Poporului. Demersul se dovedeşte acum inutil. Amintim că, între altele, Avocatul Poporului poate bloca ordonanțele de urgență emise de Guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.



RadioRomaniaInternational · Avocatul Poporului revine în funcţie 30.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-30 11:20:00
Vizualizari: 851
TiparesteTipareste