Jurnal românesc - 02.07.2021

jurnal românesc - 02.07.2021 Peste 70% dintre românii care trăiesc în străinătate folosesc reţetele sociale pentru a se informa despre ceea ce se întâmplă în ţară, reiese dintr-un sondaj realizat în iunie de RePatriot.

Peste 70% dintre românii care trăiesc în străinătate folosesc reţetele sociale pentru a se informa despre ceea ce se întâmplă în ţară, reiese dintr-un sondaj realizat în iunie de RePatriot, un proiect al Romanian Business Leaders. Conform cercetării, peste 82% dintre românii din diaspora preferă să comunice online cu cei de acasă, preponderent prin intermediul WhatsApp. 70% dintre respondenţi spun că vorbesc cu cineva din România de câteva ori pe săptămână, 16% o dată pe săptămână și 5% doar o dată pe lună. 35,5% dintre românii din străinătate comunică cel mai bine cu ambasadele, 30% cu bisericile din comunitățile respective, iar aproape 26% au o comunicare bună cu administrațiile locale din România. 33% vor să primească informaţii despre locurile de muncă şi oportunităţile de afaceri din ţară, 47% sunt dispuși să vină cu soluții concrete la problemele sociale și economice ale României, iar 25% sunt dispuși să aducă în țară cunoștințe tehnice și științifice dobândite în străinătate. La cercetarea sociologică intitulată "Comunicarea cu românii de pretutindeni" au participat 1.141 de conaţionali din 31 de țări, între care Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite, Germania şi Franța.

 

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 30 iunie a fost de 18.914.403, cu 3.305 mai mare decât la 31 mai, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul Electoral, 750.021 aveau domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi erau deţinători de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul Electoral, se află în Republica Moldova - 232.200, în Germania - 106.725, Italia - 69.719, Statele Unite ale Americii - 61.132, Spania - 46.546, Canada - 44.174, Israel - 41.318 şi Ungaria - 27.065. Potrivit estimărilor, care au la bază date oficiale publicate de institutele de statistică din ţări europene ce găzduiesc comunităţi numeroase de români, diaspora românească din Europa numără peste 4 milioane de oameni.

 

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Federația Română de Oină îi invită pe conaţionalii aflaţi peste hotare să redescopere frumusețea sportului național. Cupa Reginei și Cupa Regelui la oină au loc sămbătă, 3 iulie, la Ploieşti, şi vor fi transmise în direct de postul de televiziune Look Sport +, care este disponibil şi pe Internet şi poate fi urmărit din orice colţ al lumii unde există comunităţi de români. DRP anunţă că aceasta este o primă activitate dintr-o serie de acțiuni de promovare a sportului tradițional în rândul românilor de peste hotare, pe care instituția şi Federația Română de Oină le desfășoară împreună în perioada următoare.

 

Criticul de film Irina Margareta Nistor a primit din partea ambasadorului Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, însemnele de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franța pentru angajamentul său în serviciul cinematografiei. Diplomatul francez a spus că Irina Margareta Nistor reprezintă o autoritate în România şi în Europa în domeniul cinematografiei, cronicile sale fiind apreciate atât de profesionişti, cât şi de public. Irina Margareta Nistor a tradus subtitrările a peste 500 de filme şi piese de teatru.

De-a lungul anilor a dublat peste 5.000 de filme şi a tradus din franceză şi engleză peste 100 de cărţi şi dicţionare. A comentat în direct pentru televiziune premiile Cesar, gala festivalului de film de la Cannes, premiile Oscar, BAFTA şi Emmy şi a realizat numeroase programe de televiziune, precum "Video Ghid", "Serialul Serialelor", "Ecranul", "Cine-lexicon", "Spot Cinematographic" şi "Film Puzzle". În prezent, moderează emisiunea radio "Vocea Filmelor" şi o rubrică de televiziune dedicată producţiilor pentru marele ecran. Printre personalităţile româneşti care de-a lungul timpului au fost decorate cu Ordinul Artelor și Literelor se regăsesc Neagu Djuvara, Nicolae Xenopol, Andrei Pippidi, Aurel Stroe, Sanda Nițescu, Paul Goma, Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Leontina Văduva sau Gigi Căciuleanu.

RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc 02.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-02 11:25:00
Vizualizari: 412
TiparesteTipareste