Proiect transfrontalier al Universităţilor de medicină de la Iaşi şi Chişinău

proiect transfrontalier al universităţilor de medicină de la iaşi şi chişinău Universitățile de medicină de la Iași și de la Chișinău colaborează în cadrul unei inițiative transfrontaliere care beneficiază de finanțare europeană.

Mijlocul anului aduce vestea lansării la Iași a unui proiect transfrontalier. Este vorba despre o finanțare prin Programul Transfrontalier România - Republica Moldova 2014-2020, iar inițiativa este legată de dezvoltarea unor servicii de sănătate. Instituțiile implicate în mod direct sunt Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T Popa" din Iași, în și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" din Chișinău. Mai putem adăuga la cele precizate că proiectul este ambițios având în vedere și obiectivele propuse.  Așadar, despre finanțare și cele dorite în desfășurarea colaborării transfrontaliere, informații de la doamna Nicoleta Stupu, coordonator comunicare în cadrul proiectulului:

"Bugetul alocat acestui proiect este de 1,43 de milioane de euro și este pentru o perioadă de 24 de luni. Acest proiect reunește tot ceea ce au mai bun medicina ieșeană și medicina din Republica Moldova, în încercarea de a rezolva un spectru problematic cu multe implicații sociale și economice, acesta fiind problema bolilor de nutriție, a diabetului și a obezității."


Dacă e să detaliem, care sunt obiectivele, ce acțiuni veți întreprinde în cadrul proiectului?


"Obiectivul general este unificare, integrarea și consolidarea capacităților regionale, prin crearea unei rețele de excelență în furnizarea de servicii de sănătate, cercetare medicală și educație medicală între entități cu expertiză în domeniul patologiilor obezității, diabetului și a bolilor de nutriție. În cadrul acestui proiect se urmărește să se dezvolte o infrastructură "hard", dar și o infrstructură "soft". Adică, programul intenționează să efectueze achiziții de infarstructură medicală și să doteze o serie de laboratoare, dar, de asemenea, va dezvolta și o infrastructură necorporală, adică de logică "soft",  de colaborare între mai multe puncte ale rețelei.

Propriu- zis, infrastructura generată de acest proiect este mai puțin legată de echipamentele și de clădirile amenajate și mai mult de integrarea mai multor servicii în folosul pacienților, infrastructura fiind dată de integrarea într-o rețea a spitalelor și a universităților medicale din cele două părți ale regiunii transfrontaliere."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 05.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-05 08:37:00
Vizualizari: 327
TiparesteTipareste