"Ecouri Medievale" la Castelul Corvinilor

"ecouri medievale" la castelul corvinilor Până pe 7 iulie 2021 mai puteți vizita la Castelul Corvinilor expoziția de tapiserie "Ecouri Medievale".

Până pe 7 iulie 2021 mai puteți vizita expoziția de tapiserie "Ecouri Medievale", din colecția secției de Artă Contemporană a Muzeului Bistrița, deschisă la Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara. Expoziția este rezultatul unui parteneriat între Complexul Muzeal Bistrița Năsăud și HXA Art Gallery din Hunedoara. Curatorul expoziției a fost Ami Vasilescu, artist plastic, coordonator și organizator a numeroase expoziții de arte vizuale, atât în țară cât și în străinătate.

 

Acesta expoziție aduce în actualitate simbolistica breslelor Bistriței, prin ceea ce au avut ele mai rafinat, grandios și misterios. Lucrările au fost realizate de către studenții de la trei universități de artă: din București, Iași și Cluj-Napoca, care au participat la tabăra organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud de creație ”Etno – design – între mimesis și așteptare”. Tema abordată, care a stimulat creativitatea tinerilor artiști, a fost inspirată din stemele și steagurile breslașilor judeţului Bistrița-Năsăud.

 

Breslele bistrițene au avut un rol fundamental în dezvoltarea orașului, iar cetatea Bistriței a fost construită prin organizarea tuturor breslelor din oraș. În urma atelierelor au fost recreate, interpretate și compuse steaguri de breală într-o manieră originală, steaguri personalizate de tip unicat transpuse ȋn material cu ajutorul tehnicilor contemporane, dar și al celor aparţinând tradiţiei epocii medievale.

 

Steagurile au ca sursă de inspirație stemele breslelor fierarilor, ceaprazarilor, berarilor, pantofarilor, olarilor, constructorilor arhitecţi, aurarilor, argintarilor, țesătorilor, cizmarilor, lemnarilor, măcelarilor, croitorilor, rotarilor, cuțitarilor, săbierilor și tâmplarilor.


www.rri.ro
Publicat: 2021-07-05 10:55:00
Vizualizari: 970
TiparesteTipareste