Desființarea secției speciale pentru magistrați, în discuție

desființarea secției speciale pentru magistrați, în discuție În România, politicienii de la putere şi din opoziţie au reacţionat după ce Comisia de la Veneţia a transmis că este oportună desfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor.

Subiectul desființării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) revine în prim-plan în România odată cu avizul dat în acest sens de Comisia de la Veneția. Aceasta a transmis Bucureștiului că demersul este oportun, reafirmând că superimunităţile acordate magistraţilor trebuie eliminate – Consiliul Superior al Magistraturii nu trebuie să devină un filtru pentru tragerea la răspundere penală a procurorilor sau a judecătorilor.

 

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a argumentat poziția Comisiei de la Veneţia - aşa-zisele garanţii pentru magistraţi reprezintă în realitate “nişte imunităţi”, care nu ar face decât “să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie”. În opinia ministrului, nu mai sunt argumente pentru a nu desfiinţa Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, iar decizia ar putea fi luată săptămâna viitoare, în Senat. Anterior, Camera Deputaților a dat aviz în favoarea CSM la trimiterea în judecată a procurorilor sau judecătorilor pentru orice fapte penale, inclusiv cele de corupţie. 

 

Stelian Ion: “Având în vedere această confirmare din partea unui organ independent al Consiliului Europei, format în principal din specialişti în drept constituţional, deci, iată, în afara acestui tumult intern, acestor dezbateri şi încleştări pe marginea acestei teme, având în vedere şi acest sprijin - şi ţin să mulţumesc membrilor Comisiei de la Veneţia şi raportorilor, mai ales pentru că au dat curs cu celeritate solicitării noastre - deci, având în vedere aceste lucruri, nu văd alte impedimente.”

 

“Răspunsul Comisiei de la Veneţia confirmă că demersul meu ca preşedinte al Comisiei Juridice şi al colegilor mei senatori PNL privind eliminarea superimunităţilor pentru magistraţi a fost unul correct, a declarat liberala Iulia Scântei. Potrivit acesteia, prin desfiinţarea SIIJ se va închide un capitol ruşinos al ultimilor ani, când independenţa magistraţilor a fost luată cu asalt. USR PLUS, co-partener la guvernare al PNL, consideră că avizul Comisiei de la Veneţia nu este surprinzător, întrucât înfiinţarea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost criticată de la bun început de toate instituţiile europene. Competenţele de corupţie trebuie să revină la DNA, iar amendamentele la lege trebuie eliminate - susţine USR PLUS.

 

Din opoziție, însă, principalul partid, PSD, îşi menţine poziţia de a se opune oricărei modificări a legilor justiţiei, în absenţa unui larg consens între magistraţi cu privire la protecţia judecătorilor faţă de presiunea şi abuzurile de orice fel. Mai multe asociaţii ale magistraţilor din România consideră că preşedintele CSM ar trebui să demisioneze, în urma punctului de vedere comunicat de Comisia de la Veneţia. Condiţionarea trimiterii în judecată a magistraţilor suspectaţi de corupţie de încuviinţarea secţiilor CSM constituie un filtru neconstituţional şi scade încrederea publică în actul de justiţie, susţin asociaţiile din domeniu.

 

RadioRomaniaInternational · Desființarea secției speciale pentru magistrați, în discuție

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-07-06 11:50:00
Vizualizari: 732
TiparesteTipareste