Jurnal românesc - 08.07.2021

jurnal românesc - 08.07.2021 Europarlamentarul român Gheorghe Falcă i-a cerut Consiliul European să aprobe aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Europarlamentarul român Gheorghe Falcă i-a cerut Consiliul European să aprobe aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. 

"Parlamentul European solicită insistent, din nou, Consiliului să-şi onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime şi aeriene şi să permită acestor ţări să se alăture, cu drepturi depline, spaţiului de liberă circulaţie. Parlamentul consideră că solidaritatea şi responsabilitatea sunt de datoria tuturor şi că viitorul spaţiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare", a transmis eurodeputatul român. 

El a amintit că recent comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că este timpul ca România să intre în Schengen poziţie similară cu cea a prim ministrului sloven, Janez Jansa, a cărui ţară asigură Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Falcă a arătat că România îndeplineşte criteriile prevăzute în acquis-ul Schengen încă din iunie 2011, dar că "din cauza unei neasumări a deciziei politice, de 10 ani cetăţenii români sunt discriminaţi şi supuşi unor standarde duble." 

"Aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru România, atât un drept cât şi o obligaţie: un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligaţie izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană", a declarat europarlamentarul. În prezent, există 26 de membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, 22 de state membre ale UE şi Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein, cu statut de asociat. Decizia de aderare a României şi Bulgariei la acest spaţiu poate fi luată doar cu unanimitatea voturilor statelor membre.



Angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia lucrătorilor români, prin intermediul reţelei Eures România, 260 de posturi. Cele mai multe job-uri, 110, sunt disponibile în Norvegia, unde se caută cercetători, bucătari, şoferi, muncitori forestieri, dulgheri, lucrători în producţia de crabi, maseuri SPA, tinichigii, mecanici auto/moto şi zidari. În Olanda sunt vacante 59 de posturi pentru culegători de flori, fructe şi legume şi lucrători în ferme de vaci, iar în Malta există 53 de locuri pentru şoferi de maşini de mare tonaj, frizeri, ingineri şi tehnicieni. De asemenea, în Germania sunt 16 posturi disponibile pentru lăcătuşi, electricieni, mecanici, şoferi şi  tehnicieni service. Lista ţărilor unde se caută muncitori români mai cuprinde Irlanda - cu 10 posturi de şoferi vehicule grele, Polonia - cu 7 locuri pentru sudori, strungari şi şlefuitori, Danemarca - cu 3 posturi de specialist marketing proiecte digitale, responsabil produs şi dezvoltator software şi Belgia - unde se caută un bucătar şef şi un şef Departament de Ştiinte Fizice Aplicate. Ofertele complete se găsesc pe site-ul anofm.ro la secţiunea Eures.



Ambasadorul României la Londra, Laura Popescu, a acceptat invitaţia programului "Poveşti spuse-n româneşte" şi le va citi o poveste copiilor români care învaţă limba română şi care locuiesc în Marea Britanie şi în alte ţări europene. Evenimentul va avea loc online în data de 15 iulie, de la 17:00 (ora Marii Britanii) şi marchează finalul unui an şcolar în care 70 de copii au studiat limba română în cadrul cursurilor organizate de Poveşti spuse-n româneşte. Cursurile online li se adresează copiilor români din Marea Britanie şi nu numai şi îi ajută să înveţe sau să păstreze contactul cu limba română. "Poveşti spuse-n româneşte" a luat fiinţă la Londra în 2013. Timp de 7 ani a format o comunitate de iubitori de teatru românesc la Londra, aducând şi producând spectacole şi evenimente cuturale în West End. Programul de cursuri de limba română online pentru copii a fost lansat în septembrie 2020. Cei interesaţi să participe la seara de lectură cu ambasadorul României se pot înscrie pe site-ul povesti.co.uk.



A 19-a ediție a expoziției internaționale de artă contemporană "Spazi Aperti" a fost deschisă la Accademia di Romania la Roma. Manifestarea, care se desfășoară până pe 21 iulie, găzduieşte lucrările a 21 de artiști internaționali, rezidenți în academiile şi institutele străine din Roma. Cele 21 de proiecte de pictură, grafică, video, sunet, instalație și fotografie explorează și aduc în atenția publicului, prin temele, mediile și formele de manifestare artistică alese de creatori, un posibil răspuns colectiv la constrângerile provocate de pandemie, la care cercetarea și creația artistică au fost supuse în ultimul an şi jumătate. "Spazi Aperti" este un eveniment conceput de Accademia di Romania la Roma, exclusiv pentru artiștii aflaţi în rezidență în capitala Italiei și bazat pe un concept original creat în 2002 de bursierii "Vasile Pârvan". Organizatorul precizeză că accesul vizitatorilor se face doar în baza unei rezervări care se obţine la adresa de email accadromania@accadromania.it. Cei înscrişi vor primi un email de confirmare pe care trebuie să-l prezinte în format digital sau tipărit la intrarea în spațiul expozițional.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 08.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-08 11:30:00
Vizualizari: 584
TiparesteTipareste