România la Jocurile Olimpice: Cei ce au purtat drapelul

românia la jocurile olimpice: cei ce au purtat drapelul Canotoarea Mădălina Bereş şi înotătorul Robert Glinţă au fost desemnaţi purtătorii de drapel ai echipei olimpice a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Canotoarea Mădălina Bereş şi înotătorul Robert Glinţă au fost desemnaţi purtătorii de drapel ai echipei olimpice a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Mădălina Bereş este medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016,  campioană mondială cu barca de 8+1 a României și de 6 ori campioană europeană. Robert Glinţă este primul înotător din România care a reuşit să câştige aur la Campionatele Europene şi a fost primul sportiv calificat la Jocurile de la Tokyo.


Primul purtător de drapel românesc din rândul sportivilor, la o festivitate de deschidere, a fost Iosif Sârbu, la Melbourne, în 1956. El era campion olimpic la tir, după victoria de la Helsinki, din 1952. La Olimpiada australiană a participat în condiţii speciale. După o afecţiune la ochiul drept, şi-a modificat arma construind un sistem de ochire care i-a permis să folosească la tragere ochiul stâng. S-a clasat pe locul 5 în întrecerea de la Melbourne, performanţă remarcabilă în condiţiile date.


Recordul de a duce tricolorul în stadionul olimpic la deschidere îl deţine kaiacistul Aurel Vernescu. Acesta a fost purtător de drapel de trei ori consecutiv, şi anume la Tokyo, în 1964, la Ciudad de Mexico, patru an mai târziu, şi la München, în 1972. Pentru prima dată când a fost stegar, a fost recomandat de două titluri de campion mondial câştigate la Mondialele din 1963, din Iugoslavia. La Tokyo a confirmat, câştigând bronzul la kaiac simplu, pe distanţa de 500 de metri, şi la kaiac patru, 1000 de metri. A mai câştigat o medalie de argint la München, în 1972, tot la kaiac patru, pe distanţa de 1000 de metri.


Prima sportivă care a purtat drapelul României la Jocurile Olimpice a fost Elisabeta Lipă. Ea a avut de două ori această onoare, şi anume la Sydney, în 2000, şi la Atena, în  2004. În 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, a obţinut primul său aur olimpic, la dublu vâsle, alături de Marioara Popescu. Patru ani mai târziu, s-a întors de la Jocurile de la Seul cu o medalie de bronz la patru vâsle şi una de argint, la dublu vâsle. A dominat apoi proba de simplu mai mulţi ani, câştigând şi titlul olimpic, la Barcelona, în 1992. A intrat apoi în faimosul echipaj feminin românesc de 8+1, cu care a reuşit să obţină încă trei medalii olimpice de aur: în 1996, la Atlanta, în 2000, la Sydney, şi în 2004, la Atena.


Cea mai titrată disciplină olimpică a sportului românesc, gimnastica artistică, a dat prima purtătoare de drapel abia la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena, în 2004, a fost sportiva care a condus atunci echipa României la festivitatea de deschidere.


RadioRomaniaInternational · România la Jocurile Olimpice: Cei ce au purtat drapelul 08.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-08 10:15:00
Vizualizari: 654
TiparesteTipareste