Eurobarometru: europenii, puternic preocupaţi de schimbările climatice şi deteriorarea mediului

eurobarometru: europenii, puternic preocupaţi de schimbările climatice şi deteriorarea mediului Tot mai mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene sunt îngrijoraţi de schimbările climatice, pe care le consideră una dintre cele mai grave probleme cu care omenirea se confruntă în prezent.

La sondaj au participat aproape 27.000 de persoane din diferite categorii sociale și demografice, din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Consultarea s-a desfășurat în perioada 15 martie - 14 aprilie 2021. De fiecare dată când a fost posibil, s-au derulat interviuri față în față, însă unii respondenți au răspuns la întrebări online, în contextul restricțiilor legate de pandemia de COVID-19.


93% dintre cei chestionaţi au apreciat că schimbările climatice sunt o problemă gravă, iar 78% le consideră o problemă foarte gravă.


Atunci când li s-a cerut să spună care este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent la scară planetară, aproape 30% dintre respondenți au indicat fie schimbările climatice, fie deteriorarea mediului înconjurător, fie problemele de sănătate legate de poluare.


90% dintre participanţii la sondaj au fost de părere că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii poluante ar trebui compensate, astfel încât Europa să poată deveni neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050.


De asemenea, 87% au apreciat că este importantă stabilirea, de către  Uniunea Europeană, a unor ţinte ambițioase pentru creşterea gradului de folosire a energiei din surse regenerabile; același procent consideră că este important ca Bruxelles-ul să sprijine şi ţările terţe pentru îmbunătățirea eficienței energetice.


Majoritatea cetățenilor Uniunii Europene iau deja, la nivel individual, măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Cei chestionaţi au subliniat, însă, necesitatea reformelor care să însoţească aceste acțiuni individuale și au invocat aici responsabilitatea guvernelor naționale, a întreprinderilor și industriei, dar și a Uniunii Europene ca organizaţie.


Mai mult de 80% dintre cei chestionaţi au spus că energiile curate ar trebui să beneficieze de un sprijin financiar public sporit. Iar trei sferturi consideră că investițiile în redresarea economică ar trebui să fie direcționate în principal către noua economie verde.


78% dintre cei consultaţi apreciază că acțiunile climatice vor stimula inovarea, care, la rândul ei, va face întreprinderile europene mai competitive.


Tot 78% sunt de părere că promovarea expertizei europene  în domeniul tehnologiilor curate în relația cu țările terţe poate contribui la crearea de noi locuri de muncă în Uniunea Europeană.


Nu în ultimul rând, aproape 3 sferturi dintre cetăţenii Europei au fost de acord că daunele cauzate de schimbările climatice au costuri mult mai mari decât investițiile de care este nevoie pentru tranziția verde.


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 13.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-13 08:27:00
Vizualizari: 453
TiparesteTipareste