Leandro Vasconcelos Ferreira din Brazilia

leandro vasconcelos ferreira din brazilia Leandro Vasconcelos Ferreira este inginer software și vine din Sao Paolo, Brazilia și locuiește în România de aproximativ cinci ani.

Leandro Vasconcelos Ferreira este inginer software și vine din Sao Paolo, Brazilia și locuiește în România de aproximativ cinci ani. Înainte de a sosi aici, Leandro a trăit și a lucrat timp de mai mult de un deceniu în Dublin, acolo unde a cunoscut-o pe actuala sa soție, o româncă. Acesta este și motivul pentru care a ajuns în România:

“În primul rând, mulțumesc pentru invitație. Înainte am fost în Irlanda și am locuit acolo aproape 11 ani. Am urmat acolo o facultate în limba engleză și tot acolo am cunoscut o româncă. Am călătorit împreună și apoi am venit la București. E un oraș frumos, însă pentru mine a fost un pic dificil la început, pentru că eram obișnuit cu viața din Irlanda, din Dublin. Aceasta e capitala Irlandei, însă e un oraș mic, foarte mulți locuitori merg cu bicicleta și pe jos. Când am venit aici în București mi-a fost greu, pentru că erau foarte multe mașini, trafic.”

 

Leandro Vasconcelos Ferreira s-a adaptat între timp ritmului ceva mai agitat al vieții din București și a învățat repede românește. Acum spune că se simte bine în România, aproape ca acasă, în Brazilia.

“Eu nu vorbesc foarte bine, dar mă descurc, cum spune românul, pentru că limba română și limba portugheză provin din latină și sunt asemănătoare. Îmi place în România, în București, pentru că vara e o vreme frumoasă, e cald, ca în țara mea, în Brazilia. Nu sunt obișnuit sută la sută cu traficul și atunci când trebuie să ajung undeva, merg foarte mult pe jos și cu bicicleta. Am mașină, dar nu o folosesc. Cred că merg cu mașina o zi sau două pe lună. Mașina mea stă tot timpul în parcare.”

 

Leandro este o persoană foarte activă, care iubește sportul. Este deranjat de traficul intens și haotic din București și l-am întrebat ce ar schimba, în afară de trafic, în capitală și chiar în România, daca ar avea această posibilitate:

“Am fost acum într-un fel de roadtrip și am ajuns la Sibiu, Cluj, Oradea, Timișoara, Iași și Suceava. Pentru mine e clar că e o problemă de infrastructură și e complicat cu autostrăzile. Eu, dacă aș fi la putere, ce aș schimba ar fi să fac mai multe autostrăzi și cred că mentalitatea oamenilor ar trebui să se schimbe un pic în București. Oamenii ar trebui să meargă mai mult cu bicicleta, pentru că este un oraș plat, nu ai foarte multe coline și poți circula pe două roți. De când am venit aici, am văzut că lucrurile s-au mai schimbat un pic. Acum s-a construit o pistă de biciclete pe Splaiul Independenței și asta e foarte bine, pentru că poți ajunge în Crângași și la Politehnică. Înainte nu era așa. Acum poți ajunge și pe Calea Victoriei și e foarte bine. În weekend se închid străzile și oamenii se pot plimba liniștiți cu bicicleta și cu trotineta.

 

Invitatul nostru din această săptămână se simte bine aici, cu noii săi prieteni. Din cercul său fac parte străini, dar și români cu care a legate prietenii strânse. L-am întrebat ce apreciază cel mai mult la viața sa din București:

“Aici, pe timp de vară, poți să faci foarte mult sport. Eu alerg în fiecare zi, când plouă alerg în casă pe banda de alergare, când nu plouă ies la bulevard aici unde locuiesc, în zona Unirii. De două-trei ori ies la un meci de fotbal cu un prieten, cu un grup de expați și de români și ies și cu bicicleta. Îmi place mult să merg la restaurant, după părerea mea, românii fac mâncare foarte bună. Apreciez bucătăria românească, dar și pe cea internațională, din Italia, din China. Din gastronomia românească îmi plac micii, sarmalele, mămăligă, aproape tot.

 

În Irlanda Leandro mergea des la restaurantele sau magazinele cu produse culinare braziliene, iar acest lucru îi lipsește în România, unde nu prea există asemenea locuri. Desigur, cel mai mult îi e dor de familie și de prieteni. Cum l-a schimbat venirea în România și ce ar lua cu el dacă ar trebui să plece de aici?

“Așa cum v-am spus, pentru mine a fost greu cu traficul, dar în viața profesională a fost o schimbare foarte bună pentru mine venirea aici. Am învățat foarte multe și am găsit un loc de muncă foarte bun. Mi-am făcut numeroși prieteni aici, cred că românii sunt un pic mai deschiși decât irlandezii, ei au o cultură un pic mai închisă față de oamenii care nu sunt din țara lor. Cred că aș lua cu mine prietenii și tot ce am învățat aici, așa cum spuneam, la serviciu.“

 

Viitorul este incert pentru toată lumea, mai ales în această perioadă, prin urmare Leandro nu știe dacă va rămâne în România pe termen lung. În final, ne-a spus ce ar vrea să aducă din Brazilia la noi în țară:

“Un restaurant cu grătar brazilian, pentru că aici în România oamenilor le place grătarul, însă se mănâncă mai mult porc și pui. În Brazilia preferăm carnea de vită. Cred că s-a deschis la Cluj anul trecut un restaurant cu mâncare braziliană, însă nu am ajuns încă. Românii se aseamănă cu brazilienii. Am un prieten care a venit din Italia aici. L-am așteptat la autobuz când a ajuns și el mi-a zis: locul acesta e foarte asemănător cu Brazilia. Și oamenii, și casele și vara seamănă foarte mult cu ce avem în Brazilia.“


RadioRomaniaInternational · Expat în România 15.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-15 11:22:00
Vizualizari: 190
TiparesteTipareste