Jurnal românesc - 15.07.2021

jurnal românesc - 15.07.2021 România este un loc unde merită să investeşti, iar Franţa - un partener economic important, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, la recepţia organizată de Ambasada Franţei la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale.

România este un loc unde merită să investeşti, iar Franţa - un partener economic important, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, la recepţia organizată de Ambasada Franţei la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale. El le-a mulţumit cadrelor medicale din cele două ţări pentru modul solidar în care au acţionat pentru salvarea de vieţi omeneşti. 

"Apreciez dorinţa doamnei ambasador Laurence Auer de a pune sărbătoarea sub semnul unui omagiu adus personalului medical şi de îngrijire care a fost în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Aş vrea să mulţumesc şi eu personalului medical din România şi din Franţa care a acţionat în mod solidar pentru a salva vieţi omeneşti. Salut şi contribuţia medicilor români din Franţa la acest efort comun extraordinar", a spus premierul. 

Un mesaj similar a transmis şi preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că încă de la debutul pandemiei românii şi francezii au arătat că solidaritatea există şi funcţionează. "M-am bucurat să aflu că români - medici şi directori ai unor centre medico-sociale din Franţa - au fost decoraţi de statul francez pentru contribuţia lor esenţială în lupta împotriva pandemiei", a spus preşedintele. El a salutat iniţiativele de diplomaţie culturală şi diversele proiecte care se vor desfăşura în cele două ţări sub însemnul Anului Enescu şi a punctat că limba franceză rămâne şi astăzi a doua limbă străină studiată în şcoli, iar România, principalul pol francofon în Europa Centrală şi Orientală.



Ministerul Muncii transmite că măsurile de prevenire a unor situaţii neplăcute cu care s-ar putea confrunta românii pe piaţa muncii din statele membre ale UE sunt esenţiale şi fac parte din Planul de acţiuni elaborat de instituţie pentru informarea şi protecţia cetăţenilor care migrează în scop lucrativ. Instituţia aminteşte că a lansat Planul, în luna martie, odată cu campania "Eşti lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile" al cărei scop este de prevenire a muncii fără forme legale şi a exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri. Ministerul arată că materialele informative au fost publicate atât pe site-ul propriu, mmuncii.ro, cât şi pe site-ul Inspecţiei Muncii, inspectiamuncii.ro. De asemenea, au fost elaborate pliante cu informaţii despre condiţiile de muncă, contractul de muncă, rolul agenţiilor de plasare, date de contact ale misiunilor consulare ale României, care au fost distribuite cu sprijinul Ministerului Transporturilor în gări şi aeroporturi, la sediile unităţilor de poliţie, ale inspectoratelor teritoriale de muncă şi agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă. Ministerul Muncii precizează că, la 15 iunie, Autoritatea Europeană a Muncii a lansat campania #Rights4AllSeasons, al cărei scop este informarea lucrătorilor sezonieri cu privire la drepturile lor, susţinerea angajatorilor şi asigurarea de condiţii de muncă echitabile în Uniunea Europeană. Detalii se găsesc pe site-ul Autorităţii, ela.europa.eu.



Numărul total al certificatelor profesionale emise de Colegiul Medicilor din România şi solicitate cu scopul de a exercita profesia de medic în străinătate a scăzut constant în ultimii ani. Dacă în 2016 au fost emise 1.462, în 2017 numărul acestora s-a redus la 1.374, apoi la 1.221 - în 2018, 1.099 - în 2019, pentru ca anul trecut să se situeze la 858. Colegiul Medicilor arată că certificatul de conformitate sau Good Standing se eliberează doar medicilor, stomatologilor, farmaciştilor, asistenţilor medicali generalişti şi moaşelor care întrunesc condiţiile de cetăţenie, ascendenţă, filiaţie, căsătorie şi rezidenţă prevăzute de lege şi care au dobândit formarea în profesie pe teritoriul României. Medicii au obligaţia să solicite eliberarea Good Standing-ului în vederea întocmirii dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau concurs de ocupare a unui post vacant în sistem sau pentru exercitarea profesiei în afara graniţelor. Certificatul poate fi eliberat atât la cererea medicului cât şi a autorităţii competente omoloage dintr-un alt stat şi cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitatea şi competenţa cu care îşi poate exercita profesia persoana care deţine sau a deţinut în trecut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România. Potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică aferente anului 2018, doar în Franţa şi Germania activau peste 8.700 de medici români, în vreme ce în Ungaria ponderea acestora era de 70% din totalul specialiştilor străini.



Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București anunţă lansarea parteneriatului cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care are drept scop promovarea valorilor naționale în comunitățile din diaspora, diseminarea problemelor legate de dezrădăcinare și refacerea legăturilor cu rudele din țară. În cadrul acestei cooperări, studenții și profesorii UNATC doresc să ofere comunităților românești din străinătate reîntâlnirea cu limba și cultura țării din care provin prin intermediul Caravanei teatrului pentru diaspora. Lansarea parteneriatului va avea loc pe 17 iulie, în cadrul Galei Absolvenților UNATC 2021. 


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc 15.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-15 11:30:00
Vizualizari: 552
TiparesteTipareste