Jurnal Românesc - 16.07.2021

jurnal românesc - 16.07.2021 Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia şi Malaezia au fost incluse în zona roşie de risc epidemiologic de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia şi Malaezia au fost incluse în zona roşie de risc epidemiologic de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Conform listei actualizate, în urma creşterii incidenţei infecţiilor cu SARS-CoV-2, Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe şi Libia au fost reincluse în zona galbenă. Totodată, după scăderea numărului de îmbolnăviri, Uruguay şi Paraguay au revenit în zona galbenă, în vreme ce Zambia, Guyana şi Bahrain fac parte acum din grupul statelor verzi. Persoanele care sosesc în România din zonele galbenă și roșie trebuie să stea în carantină, cu excepţia vaccinaţilor, a celor care au trecut prin infecția cu COVID-19 și a celor care au test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, scutirea de carantină este valabilă pentru oamenii care petrec mai puţin 3 zile pe teritoriul României, pentru copiii cu vârsta sub 3 ani şi pentru minorii cu vârsta între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni îi invită pe cei interesaţi la o incursiune în istoria românilor canadieni din perioada 1890-2020, văzută prin ochii publicistului și scriitorului Ștefan Străjeri, român stabilit în Statele Unite ale Americii în urmă cu peste 20 de ani. Instituţia precizează că autorul a dorit să le ofere conaţionalilor de pretutindeni o fărâmă din cercetările sale privind specificitățile comunității românești din Canada şi a pus la dispoziţie cartea sa pentru a fi citită gratuit pe site-ul Departamentului, dprp.gov.ro. De asemenea, DRP a oferit fond de carte în limba română pentru proiectul "Originea ta", lansat recent de consulul general al României la Bilbao, Marian Popescu. Prin această iniţiativă, oficiul consular urmărește să pună la dispoziția autorităților regionale din zona de competență cărți în limba română pentru minorii români aflați sub protecția instituțiilor spaniole. Proiectul a fost lansat la Oviedo, iar fondul de carte a fost constituit la Institutul Asturian pentru Protecția Copilului.


Expoziția de fotografie "Ii românești pe străzile lisaboneze", realizată de artista Eugenia Hanganu, poate fi vizitată în perioada 16 - 30 iulie, la sediul reprezentanţei Institutului Cultural Român din Lisabona. Manifestarea cuprinde imagini cu tineri din Portugalia ce poartă costume tradiţionale româneşti, surprinşi pe fundalul spectaculos al străzilor capitalei lusitane. Eugenia Hanganu locuiește în Portugalia de 5 ani, este fotograf și specialist în marketing digital. Din 2020, este ambasador Nikon Europa. A fost invitată să participe în diverse proiecte de promovare turistică, naționale și internaționale, în colaborare cu primării din Portugalia, precum Viseu sau Vila Nova da Gaia, sau, cel mai recent, cu Turcia. De-a lungul timpului s-a specializat în fotografie urbană și portrete, instantaneele sale fiind preluate de bloguri și site-uri portugheze și internaționale de renume. Eugenia Hanganu gestionează și o serie de conturi de social media care promovează România și care cumulează peste 200.000 de urmăritori. Expoziția "Ii românești pe străzile lisaboneze" poate fi vizitată de grupuri de maximum 5 persoane şi doar cu programare la adresa de e-mail icrl.geral@mail.ptprime.pt.


"MoldArte - platformă pentru promovarea actorilor culturali din Republica Moldova" s-a calificat în a doua fază a competiţiei pentru finanțarea oferită prin proiectul "European Spaces of Culture", organizat de EUNIC - Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană și co-finanțat de Comisia Europeană. "MoldArte" a fost selectată alături de alte 13 idei de proiecte dintr-un total de 39 înscrise în concurs, vizează găsirea unor modele inovative în domeniul relațiilor culturale și urmează să fie dezvoltată într-un proiect concret în 2022. "MoldArte" își propune să conecteze actori culturali din Republica Moldova, România, Austria şi Germania prin crearea unei platforme integrate destinată profesioniștilor din domeniul cultural, pentru a stimula gândirea critică și a promova cultura ca pilon în educație și dezvoltare durabilă. Platforma va sprijini evoluţia inițiativelor locale și transfrontaliere din domeniul artei contemporane în relație cu schimbările urbane, sociale și de mediu relevante pentru Republica Moldova. Institutul Cultural Român este lider de proiect, alături de alţi parteneri între care Ambasada Austriei la Chişinău, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, Institutul Goethe din Bucureşti, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Asociația Tinerilor Artiști Oberliht sau Centrul pentru Artă Contemporană.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Romanesc - 16.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-16 11:22:00
Vizualizari: 832
TiparesteTipareste