Jurnal românesc - 21.07.2021

jurnal românesc - 21.07.2021 O delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Oana Ursache, se află până pe 28 iulie într-o vizită de lucru în comunitățile istorice.

O delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Oana Ursache, se află până pe 28 iulie într-o vizită de lucru în comunitățile istorice. Prima oprire a fost în Bulgaria, la Vidin, unde şefa DRP s-a întâlnit cu primarul Tsvetan Tsenkov și cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc. În cadrul întrevederii s-a discutat despre comunitățile românești și despre proiectele DRP, iar Oana Ursache le-a punctat reprezentanţilor administraţiei din Vidin importanța educației în limba română, în condiţiile în care acolo trăiesc aproximativ 40.000 de români. Un alt subiect adus în discuţie a fost posibilitatea inaugurării unui centru de informare în vederea promovării și predării limbii, culturii și civilizației românești. Totodată, s-a decis ca proiectul DRP Pâinea care ne unește - Dor de Pâine să ajungă și în Bulgaria, în cadrul festivalului folcloric din Vidin, care va avea loc în perioada 2-6 septembrie. Vizita de lucru a delegaţiei româneşti continuă cu deplasarea în Macedonia de Nord.


România va dona Republicii Moldova alte 100.000 de doze de vaccin anti-COVID produse de Pfizer, a declarat vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, Andrei Baciu. Acestea vor fi trimise în stânga Prutului săptămâna aceasta. Andrei Baciu a amintit că ţara noastră a mai donat  50.000 de doze Serbiei, 100.000 de doze Ucrainei, Argentinei şi Vietnamului, iar până în prezent a fost finalizat un singur contract de vânzare, cu Danemarca, pentru 1.170.000 de doze de vaccin. Potrivit vicepreşedintelui CNCAV, mecanismul european de contractare a vaccinurilor s-a dovedit un succes. "În România, am avut acces la vaccinuri încă din primele momente la nivel global, spre deosebire de alte ţări, chiar din regiune, pe care România le-a sprijinit pentru procesul de vaccinare. Noi continuăm activităţile, inclusiv la nivel individual, cât şi în partea echipei europene de donaţie şi revânzare, tocmai pentru că toate vaccinurile, nu numai cele din România, au o perioadă de valabilitate", a explicat Andrei Baciu. România a primit, până în prezent, peste 19.500.000 de doze de vaccin: aproape 11,6 milioane de la Pfizer-BioNTech, circa 1,6 milioane de la Moderna, mai bine de 3.300.000 de la AstraZeneca şi aproximativ 1.000.000 de la Johnson & Johnson.


Liga Studenţilor Români din Străinătate, Uniunea Studenţilor din România, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România şi Asociaţia Tineretului ONU din România organizează, în perioada 20-24 august, Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni. Evenimentul se va desfăşura în format fizic la Universitatea din Bucureşti, iar înscrierile pentru participanţi au fost deja deschise pe site-ul fsrp.ro. 100 de tineri vor avea astfel ocazia de a dezbate timp de 5 zile cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea şi de a găsi soluţiile optime pentru rezolvarea lor. În cadrul a 6 comitete, fiecare compuse din 15-20 de studenţi, se va discuta despre combaterea abandonului şcolar, lipsa şi stigmatizarea educaţiei profesionale, programele învechite, supraaglomerarea şcolară, infrastructură educaţională, digitalizarea educaţiei, despre soluţiile prin care România poate să facă tranziţia spre o economie circulară şi să devină neutră din punct de vedere climatic, despre lipsa forţei de muncă, inegalitatea, lipsa de capital sau lipsa investiţiilor, despre crearea unui spaţiu favorabil digitalizării administraţiei publice şi a mediului de afaceri, cadrul legislativ care să reglementeze concepte precum blockchain, semnătura digitală, cartea de identitate digitală, despre aderarea României la spaţiul Schengen, strategia pentru promovarea României prin diaspora, întoarcerea studenţilor plecaţi la studii în străinătate, despre integrarea absolvenţilor de studii medicale în sistemul românesc şi educaţia sanitară a populaţiei. Potrivit organizatorilor, la finalul lucrărilor vor fi elaborate 6 proiecte de acte normative ce vor fi înaintate instituţiilor cu putere decizională. Termenul limită de înscriere pe site-ul fsrp.ro este 5 august.


Scurtmetrajele românești "Cadoul de Crăciun" în regia lui Bogdan Mureșanu și "Opinci" în regia fraţilor Anton și Damian Groves vor fi prezentate la Latitude Festival din Marea Britanie în cadrul Dash Arts Forum. Proiecțiile sunt susținute de Institutul Cultural Român din Londra și vor avea loc în perioada 22-25 iulie în Henham Park, din Suffolk. Latitude Festival, unul dintre cele mai mari și populare festivaluri din Regatul Unit a fost creat în 2006 şi include, pe lângă muzică, artele spectacolului, film și evenimente dedicate copiilor.RadioRomaniaInternational · Jurnal Romanesc 21.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-21 10:56:00
Vizualizari: 292
TiparesteTipareste