Un parlament pro-european în Republica Moldova

un parlament pro-european în republica moldova  La Chișinău a avut loc ședința de constituire a noului legislativ, iar în următoarele zile urmează să fie alcătuit şi guvernul, care să accelereze reformele şi lupta anticorupţie.

Alegerile legislative desfășurate în Republica Moldova pe 11 iulie au configurat în fostul stat sovietic majoritar românofon un parlament în acord cu orientarea pro-europeană a Maiei Sandu, câștigătoare, la finalul anului trecut, a mandatului de președinte al Republicii. Scrutinul anticipat a consfințit o victorie clară a Partidului Acţiune şi Solidaritate, fondat acum cinci ani de Maia Sandu, acesta obținând 63 din cele 101 mandate de deputat. 32 de mandate au revenit Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de foștii șefi filoruși ai statului, comunistul Vladimir Voronin și socialistul Igor Dodon, iar restul de 6 mandate au fost obținute de Partidul Şor, al controversatului om de afaceri Ilan Şor. 


În discursul susţinut în noul parlament de la Chişinău, reunit luni, Maia Sandu a declarat toleranţă zero faţă de corupţie şi le-a atras atenţia deputaţilor că "ordinea trebuie să înceapă din legislativ" 

"Republica Moldova împlineşte în curând 30 de ani. După atâtea eşecuri, măcar acum, la 30 de ani, să construim un stat pentru oameni, pentru toţi oamenii, nu pentru găşti care s-au folosit de încrederea cetăţenilor ca să-şi adune averi nemeritate şi să-şi subordoneze statul propriilor interese." 


Într-un stat zguduit, mulţi ani, de cazuri de corupţie la vârful puterii, cazuri rămase în mare parte nerezolvate, noul legislativ are acum sarcina dificilă de a pune bazele reformei în justiţie şi de a accelera investigarea fraudelor majore. "Este timpul unei adevărate revoluţii în felul în care este guvernată ţara. Vrem să vedem un Parlament în care să se respecte procedurile. Legile trebuie propuse pentru consultare publică, oamenii încurajaţi să-şi expună opinia, iar experţii chemaţi să contribuie", a apreciat șefa statului. În ceea ce priveşte viitorul guvern, Maia Sandu a spus că aşteaptă de la acesta un nou model de dezvoltare economică: "Ca să ieşim din sărăcie şi să asigurăm bunăstare pentru toţi trebuie să dezvoltăm economia. [...] Avem o oportunitate istorică de a alinia politica la interesele cetăţeanului. Ţine de fiecare dintre noi. Ţara noastră e aşa cum o facem noi. Vom culege ceea ce semănăm". 


Ce şanse are Maia Sandu să reuşească să transforme Republica Moldova într-un stat pentru oameni, cu cetăţenii în centrul proiectelor şi să facă şi ordine în instituţiile publice? "Ar fi prima dată când se întâmplă asta în afară UE, adică un fel de europenizare fără integrare", a comentat la Radio România profesorul universitar Dan Dungaciu. "Din această perspectivă, oricât de optimiste ar putea părea premisele, suntem totuşi în faţa unui experiment. Şi din punctul acesta de vedere trebuie să ne păstrăm realismul", spune Dan Dungaciu. Dar, a adăugat el, "din perspectiva evoluţiilor, situaţia pare pozitivă, niciodată nu a existat o verticală a puterii atât de solidă, completă, de partea pro-europenilor."

RadioRomaniaInternational · Un parlament pro-european în Republica Moldova - 27.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-27 11:44:00
Vizualizari: 242
TiparesteTipareste