Jurnal Românesc - 28.07.2021

jurnal românesc - 28.07.2021 Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. Decizia a fost luată la a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial care are loc în China şi se desfăşoară online în perioada 16 - 31 iulie. Fostele mine romane de aur de la Roşia Montană reprezintă complexul minier roman "cel mai important, mai extins şi mai variat din lume", a transmis UNESCO. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia forului internaţional şi a arătat că acum "Roşia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei". La rândul său, ambasadorul României la UNESCO, Simona Miculescu, afirmă că înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial chiar în ziua în care România aniversează 65 de ani de la aderarea la această organizaţie reprezintă o dublă sărbătoare. 

Pe de altă parte, compania canadiană Gabriel Resources deţine din 1999 o concesiune minieră în zonă şi şi-a propus extragerea a 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint prin utilizarea unor cantităţi mari de cianură. După ce ani de-a rândul nu a primit acordul de începere efectivă a exploatării, compania a trimis în judecată statul român la tribunalul special al Băncii Mondiale de la Washington şi cere suma de 5,75 de miliarde de dolari, ca urmare a blocării investiţiei ce ar fi trebuit să fie cea mai mare exploatare a aurului din Europa. Verdictul este aşteptat în 2022, însă, potrivit agenţiei France Presse, compania nu exclude lansarea unei noi acţiuni în justiţie în urmă includerii sitului în lista UNESCO, care închide uşa oricăror viitoare exploatări.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni îi sfătuieşte pe cei care se întorc în ţară să completeze digital declarația COVID-19 solicitată de Direcţia de Sănătate Publică pentru a evita cozile care se formează la punctele de trecere a frontierei. Instituţia arată că, în urma completării online a documentului, solicitantul va primi un cod QR care conține toate informațiile necesare şi care va putea fi scanat la frontieră. DRP precizează însă că, momentan, această facilitate este valabilă doar în Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Cei interesaţi pot găsi formularul la adresa chestionar.stsisp.ro. Creatorii aplicaţiei, start-up-ul Citizen Next, îi avertizează pe oameni să completeze formularul cu date reale, deoarece declarația pe proprie răspundere va fi ulterior verificată de autoritățile competente.


Compania SelfPay vrea să instaleze automate de plată în ţările cu comunităţi importante de români, precum Spania, Italia, Franţa şi Irlanda, pentru a le oferi acestora o alternativă la transferul de bani. Anunţul a fost făcut de directorul general al societăţii Adrian Badea după ce obligaţiunile emise de SelfPay au fost listate pentru tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti. "(...) căutăm să servim comunitatea de români în primă fază, români care lucrează şi produc venituri în afara ţării şi care considerăm că vor găsi utile staţiile de plată pentru toate nevoie lor de plată de acasă, precum taxe, impozite, facturi şi aşa mai departe", a declarat Badea. Acesta a mai arătat că ţinteşte inclusiv populaţia din ţările respective şi că vor fi adăugate noi servicii, precum un mobile wallet, care va oferi posibilitatea alimentării pe loc a cardurilor bancare, indiferent de banca emitentă, de la orice staţie de plată.


Liga Studenţilor Români din Străinătate, filiala Italia, organizează pe 29 iulie, de la ora 18.00, cel de-al treilea eveniment din cadrul proiectului său "IDEEuropa - Discuţii despre Europa de mâine". Mediul, biodiversitatea şi viitorul ecosistemelor vor fi subiectele pe care preşedintele Societăţii Române de Sălbăticie, expertul zoolog Alexandru Bulacu, şi medicul veterinar Alex Cristian Moza le vor dezbate într-o întâlnire moderată de coordonatorul LSRS Italia, Fabiola Gîrneaţă. Conferinţa, organizată cu patronajul Ambasadei României la Roma, se va desfăşura pe platforma Zoom şi va fi transmisă pe paginile de Facebook şi Instagram ale LSRS Italia. Cei interesaţi să participe se pot înregistra pe pagina de Facebook a organizaţiei. Seria de evenimente IDEEuropa are loc în contextul Conferinţei privind viitorul Europei, o iniţiativă lansată de Parlamentul European, Consiliu şi Comisia Europeană cu scopul de a contura direcţia pe care Europa o va lua în viitor.

RadioRomaniaInternational · JURNAL ROMÂNESC - 28.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-28 11:22:00
Vizualizari: 808
TiparesteTipareste