Retrospectiva săptămânii 25.07. - 31.07.2021

retrospectiva săptămânii 25.07. - 31.07.2021 Situatia Covid în România / Noi relaxari ale restricţiilor în România de la 1 august/ Roşia Montană în patrimoniul mondial UNESCO/ Caniculă, furtuni, pagube

Situatia Covid în România

România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea mai sigură cale pentru a o încetini este vaccinarea, a declarat, preşedintele Klaus Iohannis, care, cu ocazia Zilei Naţionale a Ambulanţei, a decorat 45 de medici şi asistenţi medicali. Şeful statului a subliniat că, deşi numărul de infectări este scăzut în această perioadă, pandemia nu s-a încheiat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat la Radio România că valul 4 al pandemiei va ajunge şi în România, cel mai probabil în septembrie, iar cele mai afectate vor fi persoanele nevaccinate. La rândul său, şeful campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a menţionat că aproape 90% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 sunt nevaccinate, iar peste 91% dintre decese sunt la persoane care nu au primit nicio doză de vaccin. În prezent, rata de acoperire vaccinală la nivel naţional este de aproximativ 30%. România se apropie de pragul de 5 milioane de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID.


Noi relaxari ale restricţiilor în România de la 1 august

Guvernul de la Bucureşti a aprobat noi măsuri de relaxare, de la 1 august, a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.Premierul Florin Cîţu a menţionat că activităţile cultural-artistice şi de divertisment organizate în spaţii deschise pot avea loc cu participarea a cel mult 75.000 de persoane în localităţile cu incidenţă mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Se păstrează condiţia generală ca la evenimentele sportive, artistice şi private să participe persoanele vaccinate, testate sau care au trecut prin boală, dar numărul acestora creşte. Vor fi permise, la aceeaşi incidenţă, activităţile din baruri, cluburi, discoteci şi săli de joc până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 - 2,00. Masca de protecţie rămâne obligatorie în spaţii închise. 

Pe de altă parte, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că testarea RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 a copiilor de până la 6 ani să nu mai fie necesară la sosirea în România din zone cu risc ridicat epidemiologic. Pentru copiii cu vârsta mai mare de 6 ani şi mai mică de 16 ani se păstrează obligativitatea prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în ţară.


Roşia Montană în patrimoniul mondial UNESCO

Situl Roşia Montană din vestul României, care adăposteşte un ansamblu excepţional de galerii romane datând din secolul al II-lea, face parte, din această săptămână, din Patrimoniul Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfăşoară online în perioada 16 - 31 iulie. Experţii de la UNESCO au declarat că este necesar să facă o vizită în România, pentru a vedea cum poate fi protejat cel mai bine patrimoniul cultural din zonă. Înscrierea sitului Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial a avut loc chiar în ziua în care Romania a aniversat 65 de ani de la aderarea sa la UNESCO. Autorităţile de la Bucureşti au salutat decizia. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că zona trebuie să devină un model de dezvoltare durabilă, iar vicepremierul Dan Barna spune că includerea ei în Patrimoniul UNESCO reprezintă o şansă uriaşă pentru conservarea sa. Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tanczos Barna, a subliniat oportunitatea dezvoltării turismului în zona Roşia Montană, disputată ani la rând între activiştii de mediu şi dezvoltatorii exploatărilor de aur. Pe de altă parte, includerea sitului în Patrimoniul UNESCO va complica şi mai mult proiectul unei firme canadiene care plănuia să construiască aici cea mai mare mină de aur cu exploatare la suprafaţă din Europa şi care solicită, în prezent, daune de miliarde de dolari din partea României.


Caniculă, furtuni, pagube

România se află sub avertizari cod portocaliu si galben de furtuni puternice, grindină sau caniculă şi disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime au urcat, în ultimele zile, frecvent, spre 38 - 40 de grade Celsius. Nopţile sunt tropicale pentru că minimele nu coboară sub 20 de grade. Din cauza caniculei, au fost introduse restricţii de circulaţie atât pe şosele, cât şi pe căile ferate. Pe de altă parte, furtuni violente au afectat mai multe localități din țară și Capitala. Vântul puternic a doborât copaci peste linii de înaltă tensiune sau linii de cale ferată, zeci de maşini au fost avariate, numeroase case au rămas fără acoperiş.Unele trenuri au înregistrat întârzieri de sute de minute, iar altele au fost anulate, însă două au avut cel mai lung parcurs. Ambele au plecat din sud-est, de pe litoralul românesc la Marea Neagră, spre Arad şi Timişoara: unul a ajuns de destinaţie după 27 de ore, celălalt după după 28 de ore. Sute de oameni, între care şi zeci de copii, au rămas blocaţi fără apă şi mâncare în acele trenuri.


Medalii la Jocurile Olimpice

În prima săptămână a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, sportivii români au obţinut 4 medalii: una de aur şi trei de argint. Miercuri, în concursul de canotaj, aurul a fost câştigat în proba feminină de dublu vâsle, prin Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş. Ambarcațiunea română a  stabilit un nou record olimpic, cu peste 3 secunde mai bun decât recordul anterior, realizat la Londra, în 2012, de echipajul Marii Britanii. Tot miercuri, echipajul masculin de patru rame format din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari a câștigat medaliile de argint. Joi a venit rândul băieților de la doi rame să urce pe podium. Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc au câștigat medaliile de argint. Anterior, prima medalie a României la actuala ediţie a JO de la Tokyo fusese adusă în proba individuală de spadă. Ana-Maria Popescu a câştigat argintul, urcând pe podiumul olimpic pentru a treia oară în carieră.


RadioRomaniaInternational · Eveniment top - 30.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-31 11:30:00
Vizualizari: 526
TiparesteTipareste