Câștigătorii Festivalului Internațional de Film Transilvania

câștigătorii festivalului internațional de film transilvania Vânătorul de balene/ The Whaler Boy, debutul regizorului rus Philipp Yuryev, a fost recompensat la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, desfășurată la Cluj-Napoca, între 23 iulie și 1 august, cu Trofeul Transilvania.

Vânătorul de balene/ The Whaler Boy, debutul regizorului rus Philipp Yuryev, a fost recompensat la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, desfășurată la Cluj-Napoca, între 23 iulie și 1 august, cu Trofeul Transilvania. Premiul i-a fost înmânat chiar de invitatul special al ediției, Sergei Polunin, căruia i-a fost dedicat un moment special la gală. "Câmp de maci," debutul regizorului Eugen Jebeleanu, a obținut două premii importante în seara de gală. 

"Pentru felul în care susține tensiunea dramatică de-a lungul unui întreg film și pentru modul curajos în care conduce un ansamblu de actori într-o coregrafie impecabilă", producția autohtonă a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună regie. Filmul s-a aflat și în topul preferințelor spectatorilor, cucerind la această ediție Premiul Publicului. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc, i-a fost oferit thriller-ului "Neidentificat", de Bogdan George Apetri. 


"Neidentificat", cel de-al doilea lungmetraj al regizorului, co-producţie România-Cehia-Letonia, este un policier cu atmosferă de film noir, care explorează peisajul interior al minţii şi sufletului uman. "Neidentificat" a avut premiera mondială în cadrul celei de-a 36-a ediții a Festivalului de Film de la Varșovia unde actorii principali, Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, au primit Premiul Special al Juriului.  Deși trăiește de 20 de ani la New York, unde predă cinematografia la Universitatea Columbia, Bogdan George Apetri spune că se simte foarte apropiat de România, de aceea a ales o poveste românească: 

"Nici mie nu-mi vine să cred că de 20 de ani locuiesc la New York. Pot spune că am rămas român ca suflet, când sunt în America mă gândesc tot timpul la România, chiar vorbeam despre asta cu un taximetrist român, care lucrează, la fel ca mine, la New York. Și amândoi am avut același gând, că, dacă n-am putea să ne mai întoarcem în România, ar fi un dezastru. Referitor la Neidentificat, eu n-am pornit cu ideea de a face un film noir sau un film polițist. Pentru mine, Neidentificat este un film de personaj. Și sper că cine va vedea filmul, își va da seama de asta. Este un film foarte subiectiv ca abordare cinematografică, asta înseamnă că focusul este atât de puternic pe personaj încât, în orice scenă, ori vezi personajul, ori vezi ce vede el, niciodată nu afli lucruri pe care personajul nu le știe. Iar ca spectator, sper eu, te identifici cu traiectoria personajului."


Prezentat în premieră națională la TIFF, #dogpoopgirl, în regia lui Andrei Huțuleac, a fost distins cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut. 

Andrei Huțuleac:  "Am ajuns și la această poveste din #doogpoopgirl  undeva prin 2017 când am citit cartea unui jurnalist britanic, Jon Ronson. Cartea lui, Umilirea publică în epoca internetului, este o investigație jurnalistică, o istorie a umilirii publice în epoca internetului de la începuturile lui și până în prezent. Este un volum în care sunt prezentate toate aceste cazuri în care diverși oameni au fost linșați public pe internet. În acest volum al lui Jon Ronson am dat peste această poveste care s-a întâmplat în Coreea de Sud în 2005. Pe scurt, o fată a urcat în metrou cu câinele ei, acesta a defecat în metrou, momentul a fost fotografiat de o bloggeriță, incidentul a ajuns viral, iar fata, în urma reacțiilor din online, a fost exmatriculată de la universitatea unde studia și chiar amenințată cu moartea. Mi s-a părut interesant să relochez acest incident în spațiul românesc, pentru că în cazul ăsta nu cred că spațiul este determinant, aici este vorba de familia universală a internetului, întâmplarea respectivă se poate întâmpla oricând și oriunde."


Otto Barbarul, debutul în lungmetraj al regizoarei Ruxandra Ghițescu, a obținut Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj. Cel mai votat film autohton la această ediție, documentarul România sălbatică, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, a fost distins cu Premiul publicului pentru cel mai popular film românesc.  

RadioRomaniaInternational · EVENIMENT CULTURAL 09.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-09 10:14:00
Vizualizari: 495
TiparesteTipareste