Jurnal românesc - 10.08.2021

jurnal românesc - 10.08.2021 Departamentul pentru Românii de pretutindeni amintește că, în fiecare august, începând din 2016, Consiliul Județean Suceava organizează „Luna Diasporei”.

Departamentul pentru Românii de pretutindeni amintește că, în fiecare august, începând din 2016, Consiliul Județean Suceava organizează „Luna Diasporei”.  eveniment care a determinat Departamentul să promoveze un program la nivelul întregii țări, care să cuprindă evenimente și activități dedicate românilor din diaspora. „Ne dorim să dezvoltăm acest proiect împreună cu reprezentanții administrației publice, care să încurajeze un dialog eficient între România de acasă și România din afara Românieiˮ se arată pe site-ul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Instituția a sugerat conducerilor județene locale să întărească legăturile cu românii din afara țării, să le transmită acestora mesajul de „Bun venit acasă” și să le faciliteze accesul la o administrație transparentă și cooperantă.

 

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Amanˮ din Craiova a obţinut o nouă donaţie de carte pentru Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc - Colecţia „Biblioteca Română din Freiburgˮ, informează Agerpres. Înfiinţată pe 1 mai 1949, Biblioteca Română din Freiburg (zece ani mai târziu şi Institut Român de Cercetare) este o instituţie simbolică a exilului românesc postbelic, cu un patrimoniu impresionant de carte, de documente şi de obiecte muzeale, care relevă amplitudinea fenomenelor culturale româneşti din diaspora. Biblioteca din Freiburg deţine o colecţie aproape completă a tuturor revistelor şi gazetelor româneşti din exil, precum şi manuscrise de o valoare inestimabilă precum: manuscrisul poeziei Criticilor mei de Mihai Eminescu (donat de familia dinastică de Hohenzollern) şi manuscrise ale multor scriitori printre care Mircea Eliade, Liviu Rebreanu, Ionel Teodoreanu. Fondul de carte al Bibliotecii din Freiburg este dublat de manuscrise inedite şi tipărituri cu o circulaţie extrem de restrânsă care-şi aşteaptă cercetătorii şi editorii. Acest patrimoniu este completat de obiecte şi costume populare din aproape toate provinciile româneşti şi din Macedonia, între care se regăseşte 'costumul muscelean purtat de regina poetă Carmen Syilva, regina Elisabeta a României.

 

Numărul dublu de vară iulie-august 2021 al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” continuă printr-o nouă serie de interviuri și prin ancheta exclusivă privind femeia-artist desfăşurată în paralel în România şi Italia, coordonată de Afrodita Cionchin. Potrivit ICR, ampla anchetă numără, în prezent, 56 de interviuri în ediţia română şi 63 de interviuri în ediţia italiană, care sondează percepţia profesionistelor din sectorul artei oferind o fotografie a realităţii zilelor noastre şi o incursiune în evoluţia istorică a condiţiei femeii-artist. În acest număr intervin artistele Hortensia Mi Kafchin şi Alex Bodea din Berlin, Alia Bakutayan şi curatoarea Olivia Niţiş de la Bucureşti, alături de Nada Stojici de la Timişoara. Revista aduce un omagiu maestrului Mircia Dumitrescu, grafician, pictor şi sculptor, născut în 3 iulie 1941, la împlinirea vârstei de 80 de ani, iar în ediţia italiană, cunoscutului scriitor Norman Manea din Statele Unite ale Americii, unul dintre principalii reprezentanţi ai exilului cultural românesc, născut pe 19 iulie 1936, la aniversarea de 85 de ani.

 

Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeaniˮ, care va avea loc în perioada 20-22 august la Târgu Mureş, devine, începând din acest an, partener al Filarmonicii de la Chişinău, atât în campania de strângere de fonduri pentru reconstruirea centrului cultural, care a fost afectat grav de un incendiu, în urmă cu un an, cât şi în cadrul unor colaborări artistice. Directorul general al Filarmonicii 'Serghei Lunchevici' din Chişinău, Svetlana Bivol, a arătat că instituţia şi-a propus să facă o campanie activă pentru colectarea fondurilor necesare reconstrucţiei centrului cultural, alături de iubitorii muzicii culte din Republica Moldova şi alături de parteneri de încredere la nivel european şi internaţional. Festivalul este organizat de Asociaţia „Together on Topˮ, în parteneriat cu Asociaţia 'Hai la sat', Primăria din Târgu Mureş, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş. 

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 10.08.2021

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-08-10 11:50:00
Vizualizari: 681
TiparesteTipareste