Info Business

info business Câştigul salarial mediu nominal brut, în România, a fost, în iunie, de 5.779 de lei, respectiv de aproximativ 1.179 de euro.

Câştigul salarial mediu nominal brut, în România, a fost, în iunie, de 5.779 de lei, respectiv de aproximativ 1.179 de euro. S-a înregistrat astfel o creștere, față de luna anterioară, de 84 de lei, sau 17 euro. Valoarea medie nominală netă s-a ridicat la 3.541 de lei, sumă care înseamnă aproximativ 723 de euro, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, și anume de 8.439 de lei, sau circa 1722 de euro, iar cele mai mici în domeniul hotelurilor şi restaurantelor, de 1.926 de lei, sau aproximativ 393 de euro.

          

Tot Institutul Național de Statistică ne informează că rata anuală a inflaţiei, în România, a urcat la 5% în luna iulie a anului curent, de la 3,9% în iunie. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%. Preţurile de consum în luna iulie, comparativ cu luna iunie, au crescut cu 1%. De la începutul anului, respectiv iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020, majorarea preţurilor a fost de 4,4%.

          

Românii preferă tot mai puţin trenul, deşi transportul feroviar este indicat de către 52% dintre aceştia ca fiind cel mai ecologic comparativ cu alte moduri de transport, relevă un sondaj de opinie publicat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Potrivit sursei citate, în cazul României, comparativ cu alte ţări europene, se înregistrează o reducere masivă a ponderii transportului feroviar în transportul de pasageri în ultimele două decenii. Astfel, calea ferată înregistrează o scădere de la 16,3% din totalul de pasageri, în anul 2000, la 4,2%, în prezent. Sondajul arată că, în timp ce tendinţa generală în Uniunea Europeană şi în statele dezvoltate este de a investi mai mult în căile ferate și de a le utiliza ma mult pentru transportul pasagerilor, România a evoluat masiv în direcţia opusă.

          

Compania aeriană Blue Air va introduce, din 16 august, o a doua cursă zilnică între aeroporturile Bucureşti - Henri Coandă şi Milano Linate. Totodată, transportatorul aerian amintit a anunțat lansarea unei noi rute directe de pe Aeroportul Internaţional Iaşi către Dublin. Zborul către capitala Irlandei va fi operat începând cu data de 19 decembrie 2021 şi va avea două curse săptămânale - miercuri şi duminică. Dublin este a doua destinaţie operată de Blue Air, în acest an, de pe Aeroportul Iaşi, după Londra-Heathrow, zboruri regulate spre aeroportul din Anglia fiind operate din luna mai.


RadioRomaniaInternational · Info Business 12.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-12 11:15:00
Vizualizari: 2565
TiparesteTipareste