Jurnal Românesc - 16.08.2021

jurnal românesc - 16.08.2021 Patriarhul Daniel a participat la manifestările aniversare de la Mănăstirea Putna cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la marea "Serbare de la Putna" din anul 1871.

Patriarhul Daniel a participat la manifestările aniversare de la Mănăstirea Putna cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la marea "Serbare de la Putna" din anul 1871. ''În aceste zile, ne întâlnim, de fapt, prin rugăciune cu cei care s-au întâlnit aici, lângă mormântul voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi, de asemenea, prin cinstire, prin rememorare a evenimentelor de atunci, pentru speranţa unei unităţi mai intense a românilor din ţară şi din străinătate", a spus patriarhul Daniel. Inaltul ierarh a oferit 35 de decoraţii unor persoane şi personalităţi care s-au implicat în organizarea "Serbării de la Putna - 2021. Continuitatea unui ideal". Printre acestea se află stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.


Compozitorul Eugen Doga a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Vaslui. Lucrurile materiale se pierd în timp, însă arta, compoziţia rămân veşnic, opera dumneavoastră va rămâne peste vreme, a spus primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl. Compozitorul Eugen Doga s-a declarat onorat de distincţia primită şi a spus că acest titlu îl obligă să revină în Vaslui şi cu alte ocazii. "Eu sunt un scriitor muzical. Scriu pentru a aduce bucurie lumii. Eu caut curentul care mângâie, care aduce bucurie, fericire, care ne uneşte", a afirmat artistul.


Aproape 2.500 de români își primesc pensiile în Italia pentru cât au muncit în România, înainte să plece din țară. Alți 4.000, în Spania. Cei mai mulți, 33.000, sunt în Germania și în Ungaria. În total, aproape 47.000 de români stabiliți în alte state europene își încasează acolo banii cuveniți, arată datele Casei de Pensii, citate de Știrile ProTv. În România, pensia medie este de 1.650 de lei, adică de aproximativ 330 de euro. Asta, în vreme ce, în Italia, vârstnicii iau și de trei-patru ori mai mult. "O persoană care lucrează într-un regim mai normal, ca muncitor, ca operator în diverse domenii, iese la pensie cam cu 1.300-1500 de euro și nu este o pensie rea. Trăiești decent și te mai și plimbi", a decarat Emilia Stoica, președintele Ligii Românilor din Italia. Dacă în România abia s-a aprobat posibilitatea ca cine dorește să poată munci până la 70 de ani, în alte state creșterea vârstei de pensionare deja este un fapt.

Dacă vă mutați în străinătate, puteți solicita pensia pentru munca prestată în România la instituția care se ocupă de pensii în țara respectivă. Toată procedura poate dura câteva luni.Peste un milion de români au depus cerere pentru rezidenţă în Marea Britanie, iar contribuţia lor este extrem de importantă în mai multe sectoare ale economiei britanice, relatează corespondentul Radio România la Londra. Potrivit asociaţiilor profesionale, zeci de mii de români lucrează în sectorul sanitar şi al îngrijirii vârstnicilor sau în agricultură, iar estimările sunt că unul din patru muncitori din construcţii este român. Canary Wharf este al treilea centru financiar din Europa şi este condus de un român, George Iacobescu, în vreme ce în sectorul financiar din Londra sunt angajaţi aproximativ şapte mii de cetăţeni români. Românii reprezintă acum a doua cea mai mare comunitate de străini din Regatul Unit, după polonezi. În total, peste şase milioane de cetăţeni ai UE au primit dreptul de a rămâne în Regatul Unit post-Brexit.


La Wroclaw, în Polonia este în plină desfăşurare Festivalul Internaţional de Film Nowe Horyzonty 2021, festivalul vizionarilor cinematografiei, al artiştilor lipsiţi de compromis, care au curajul să meargă pe drumul propriu în ciuda modelor şi să povestească despre cele mai importante lucruri într-un limbaj unic. ICR Varşovia, partener al Festivalului, recomandă producţiile şi coproducţiile româneşti. În programul Proiecţiilor de Gală este prezentat în premieră poloneză filmul lui Radu Jude, "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", câştigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2021. Filmul va avea 7 proiecţii la Wroclaw, va putea fi vizionat şi online (doar cu subtitrări poloneze). În secţiunea Sezon ICR Varşovia recomandă două coproducţii cu România: Aida (Quo vadis, Aida?), regia Jasmila Zbanic (o producţie 2020), despre una dintre cele mai întunecate file ale istoriei contemporane a Europei - masacrul de la Srebreniţa, şi Servitorii (regia Ivan Ostrochovsky, 2020) cu Vlad Ivanov într-unul dintre rolurile principale şi muzica compozitorului Cristian Lolea (Premiul IFF Ghent 2020 pentru cea mai bună muzică originală). 231 de filme - dintre care 175 de lungmetraje - din câteva zeci de ţări se regăsesc în programul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului care se desfăşoară în perioada 12-22 august. Mai mult de jumătate din titluri vor fi disponibile şi online, în perioada 12-29 august.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 16.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-16 11:22:00
Vizualizari: 319
TiparesteTipareste