Crește numărul infectărilor în România
Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au risc de deces de 14 ori mai mic decât cele nevaccinate, risc de internare și spitalizare la terapie intensivă de 12 ori mai mic și risc de infectare de 10 ori mai mic. Sunt rezultatele primului studiu privind eficiența vaccinului, efectuat în România, prezentate de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. În condițiile în care în ultimele zile a crescut alarmant numărul de cazuri de infectare, medicul a lansat un nou apel pentru respectarea măsurilor de protecţie şi a recomandat, din nou, vaccinarea, având în vedere că varianta Delta, prezentă şi în România, este mult mai contagioasă.
Valeriu Gheorghiţă a declarat, la un post de televiziune, că autorităţile se aşteptau la o creştere a numărului de cazuri, inclusiv a celor grave, iar tendinţa se va menţine şi luna viitoare:
"Există probabilitate foarte mare de a înregistra o creştere a numărului de cazuri şi să ajungem, la final de luna august, la peste 900 de cazuri raportate într-o singură zi, iar în a doua parte a lunii septembrie, la peste 1.500-1.600 de cazuri, având în vedere implementarea măsurilor de relaxare şi faptul că varianta Delta devine dominantă. Însă cel mai important indicator este cel legat de gravitate. Avem, totuşi, o estimare în momentul de faţă, că unul din doi români au un grad de imunitate, fie post-boală, fie post-vaccinare. Din datele noastre, reiese faptul că vaccinarea reduce riscul de infecţie, indiferent de forma clinică de boală de care vorbim".
În ceea ce privește vaccinarea, încă din prima zi a acestei săptămâni, autoritățile au anunțat că a fost depășit pragul de cinci milioane de persoane vaccinate cu schema completă în România.
Pe de altă parte, în ultimele zile, numărul de cazuri de infectare a înregistrat recorduri pentru ultimele trei luni, depășind zile la rând pragul de 500 de infectări. A crescut atât numărul celor internaţi la peste o mie, al celor aflați la terapie intensivă, precum și al celor care au pierdut lupta cu virusul.
România a înregistrat creștere economică
Economia României a recuperat pierderile din perioada de criză aduse de pandemie - anunță autoritățile. Potrivit datelor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul doi cu 13,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, iar pentru primele şase luni ale anului avansul este de 6,5%. Premierul Florin Cîţu consideră că este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când creşterea economică ar fi bazată pe investiţii şi nu pe consum.
Florin Cîţu: "Economia României a depăşit criza economică în doar un an, fiind cea mai rapidă revenire economică pe care a avut-o România după o astfel de criză. Pentru perioada următoare îmi doresc două lucruri: predictibilitate şi stabilitate în viaţa economică".
Din opoziţie, Partidul Social Democrat susţine că avansul economic ar fi modest raportat la nivelul anterior pandemiei şi nu se va simţi şi în buzunarele oamenilor din cauza inflaţiei mari. Inflație mare consemnată și de Oficiul European de Statistică pentru România. Eurostat a anunțat, miercuri, că România a fost una dintre țările comunitare cu cea mai ridicată rată anuală a inflației luna trecută - de 3,8%, față de 3,5 procente în iunie.
Plecarea din Afganistan
În contextul deteriorării situației din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță că Celula de criză interinstituţională își continuă activitatea pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul afgan. Zilele acestea este în plină desfășurare evacuarea acestora în condiţii de siguranţă. Într-un comunicat, MAE reamintește că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. Având în vedere lipsa unei misiuni operaționale la Kabul și faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea țării în relația cu Afganistanul, capacitatea de intervenție a acestei misiuni în Afganistan este limitată - mai precizează comunicatul MAE. Din 2002 și până acum, peste 32.000 de militari români au participat în teatrul de operațiuni din Afganistan. 27 dintre aceștia au murit și peste 200 au fost răniți în cele aproape două decenii de prezenţă a armatei române în această țară.
Pompieri români în Grecia
Cei 108 pompieri români care s-au luptat cu focul timp de aproape o săptămână în Grecia s-au întors acasă, unde au fost decoraţi şi înaintaţi în grad. În cadrul ceremoniei, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, le-a mulţumit pompierilor pentru profesionalismul şi curajul de care au dat dovadă. Şi ministrul de interne, Lucian Bode, i-a felicitat pe pompieri şi le-a spus că deși a fost o misiune grea, toţi românii au fost alături de ei.
Lucian Bode: "Ştim cu toţii că a fost o misiune epuizantă despre care cu siguranţă se va vorbi mult timp de-acum încolo şi care va rămâne o lecţie despre determinare, responsabilitate, solidaritate şi spirit de sacrificiu. Domnilor, ne-aţi făcut mândri prin tot ce aţi realizat în timpul misiunii din Grecia, pe insula Evia, devastată de uriaşele incendii de vegetaţie."
Despre profesionalismul pompierilor români şi curajul de care au dat dovadă s-a scris în presa elenă, iar localnicii le-au mulţumit pentru ajutorul dat. La nici o săptămână de la întoarcerea acestora în țară, un alt detașament de pompieri români a plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure.
Olimpici decoraţi de președintele Klaus Iohannis
România a încheiat Jocurile Olimpice de la Tokyo cu patru medalii: una de aur, la dublu vâsle feminin, şi trei medalii de argint, la spadă feminin, dublu rame masculin şi patru rame masculin. Cei nouă sportivi români medaliaţi au fost decoraţi, la București, de preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statului le-a spus acestora că este admirabil tot ce au făcut pentru sportul românesc, uneori în pofida piedicilor nenumărate şi nedrepte. România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obţinute la Tokyo în acest an. Echipa a cuprins 101 sportivi la 17 discipline sportive.