Decizii CSAT cu privire la Afganistan

decizii csat cu privire la afganistan România trimite 200 de militari români pentru evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru Alianța Nord-Atlantică în Afganistan.

Armata României va participa cu 200 de militari la evacuarea şi relocarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan. Militarii români vor participa la operaţiune începând cu luna august, timp de cel mult șase luni. Decizia a fost luată, miercuri, de Consiliul Suprem de Apărare a Tării. Membrii Consiliului au stabilit să fie întreprinse demersuri pentru a fi aduși în siguranță în România cetăţeni afgani precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi, aflați în pericol după preluarea puterii de către talibani. 


Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, operaţiunea NATO va consta, în principiu, în preluarea acestora din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea lor în baze temporare de staţionare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale. Consiliul a mai decis activarea Comitetului Interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor, iar Ministerul Afacerilor Interne va evalua, cât mai rapid, capacitatea de preluare a refugiaţilor afgani şi posibilitatea de extindere a acesteia. În același timp, va fi intensificată colaborarea cu instituţiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum şi colaborarea cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potenţiale valuri migraţioniste dinspre Afganistan. 


De asemenea, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Tării au subliniat necesitatea unei coordonări sporite în ceea ce priveşte comunicarea strategică şi combaterea dezinformării. Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecinţe în planul securităţii, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, trafic de droguri şi arme sau migraţie ilegală, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. În acest context, Bucureștiul va lua măsurile necesare şi va rămâne angajat în apărarea intereselor naţionale şi ale cetăţenilor români şi, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii şi aliaţii săi, la efortul internaţional de a depăşi această criză. 


Pe de altă parte, membrii CSAT au conchis că gestionarea consecinţelor situaţiei din Afganistan, pe termen scurt, mediu şi lung, inclusiv sub aspectul lecţiilor învăţate, va reprezenta unul dintre elementele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între Alianța Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, iar România va participa la acest efort. Aproximativ 40 de cetăţeni români care lucrau în Afganistan pentru companii private sau organizaţii internaţionale şi care şi-au exprimat dorinţa de a pleca de acolo, au fost evacuaţi de la Kabul, cu un avion militar românesc sau cu aeronave militare ale unor ţări NATO.


RadioRomaniaInternational · Decizii CSAT cu privire la Afganistan 26.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-26 12:10:00
Vizualizari: 224
TiparesteTipareste