Jurnal românesc - 26.08.2021

jurnal românesc - 26.08.2021 Ministerul Afacerilor Externe i-a transmis ambasadorului Ungariei la București, Zákonyi Botond, că România a considerat extrem de nepotrivit mesajul din discursul președintelui maghiar, János Áder, susţinut la Summitul privind lansarea ...

Ministerul Afacerilor Externe i-a transmis ambasadorului Ungariei la București, Zákonyi Botond, că România a considerat extrem de nepotrivit mesajul din discursul președintelui maghiar, János Áder, susţinut la Summitul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev. Acesta a comparat ocuparea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimea cu Tratatul de la Trianon, încheiat în urma Primului Război Mondial şi în urma căruia Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul au reintrat în componența României. Conform unor surse guvernamentale, citate de postul TV Digi24, partea română a preferat canalul bilateral având în vedere că discursul a fost rostit în contextul multilateral al summit-ului găzduit de Ucraina, era direcționat față de statul gazdă și ar fi fost nepotrivit, conform cutumelor, să se reacționeze în acel context. Totodată, MAE arată că, având în vedere caracterul provocator al mesajului din discurs, partea română a preferat să nu dea amploare reacției sale pentru a nu amplifica efectele scontate de partea ungară. Acuzat de partidele aflate în opoziţie de lipsă de reacţie, premierul Florin Cîţu, care a reprezentat România la summit alături de ministrul Bogan Aurescu, a declarat că afirmaţia preşedintelul Ungariei trebuie discutată la Bucureşti şi că, la Kiev, a susţinut drepturile minorităţii române din Ucraina.


Trei români din Torino au fost răniţi după ce imobilul în care locuiau s-a prăbuşit, a anunţat Ministerul de Externe. Instituţia transmite că s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în presa italiană referitoare la prăbuşirea unui imobil de locuinţe, la data de 24 august, în localitatea Torino, iar consulul general al României s-a deplasat de urgenţă la faţa locului pentru a obţine informaţii cu privire la identitatea şi starea de sănătate a persoanelor afectate. Din informaţiile obţinute unul dintre români este în stare gravă la spital, iar ceilalţi doi sunt în afara pericolului. MAE menţionează că administraţia locală din Torino le va asigura românilor temporar cazarea şi că, prin reprezentanţii oficiului consular, menţine un contact permanent cu conaţionalii afectaţi şi familiile acestora. Bucureştiul aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General la Torino: +39 011 249 57 75, +39 011 249 52 64, +39 011 18 95 83 90, iar pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie şi linia telefonică specială a reprezentanţei +39 338 756 81 34.


România a donat aproximativ 200.000 de doze de vaccin anti-COVID19 Republicii Vietnam. Transportul acestora a fost efectuat la solicitarea Departamentului de Situaţii de Urgenţă în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă şi a avut loc pe 23 august cu o cursă a companiei Tarom. Reprezentanții operatorului aerian naţional au anunțat că zborul umanitar pe ruta Bucureşti - Dubai - Saigon a durat aproximativ 13 ore şi 40 minute, a fost operat cu trei echipaje, iar greutatea transportată a fost de aproximativ 2 tone. Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat, la începutul lunii august, că Executivul de la Bucureşti a aprobat o hotărâre privind donarea în total a circa 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID19 mai multor ţări, între care Tunisia, Egipt, Albania şi Vietnam.


Echipa de pompieri români aflată în misiune în Grecia intervine în continuare la stingerea incendiilor, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Acesta a spus că o evaluare a activităţii salvatorilor în vederea continuării operaţiunii peste termenul stabilit, de 10 zile, urmează să aibă loc către finalul acestei săptămâni. 142 de pompieri români se luptă cu incendiile de vegetaţie din zona Attica, la nord de capitala Atena. Misiunea românească este un răspuns la solicitarea de asistenţă internaţională înaintată, pe 19 august, de statul elen prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. La începutul lunii august, alţi 108 pompieri români au fost detaşaţi opt zile în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetaţie. Aceştia au fost lăudaţi de presa elenă şi la revenirea în România au fost înaintaţi în grad şi recompensaţi cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc 26.08.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-08-26 11:45:00
Vizualizari: 311
TiparesteTipareste