Sprijin al UE pentru un Belarus democratic

sprijin al ue pentru un belarus democratic Uniunea Europeană a prezentat un plan de susţinere a Belarusului, în valoare de până la trei miliarde de euro – în cazul unei tranziţii democratice, după plecarea lui Aleksandr Lukaşenko de la putere.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ar putea fi vizat de noi sancţiuni din partea Uniunii Europene, la un an de la controversatele alegeri prezidenţiale din 9 august 2020, suspectate de opoziţie şi Occident că au fost fraudate pe scară largă.  


Prin "aterizarea forţată şi ilegală" a unui zbor Ryanairîn luna mai şi instrumentalizarea migranţilor vulnerabili în scopuri politice, regimul "a sfidat şi mai mult normele internaţionale", a adăugat Borrell, făcând aluzie, între altele, la cei peste 2.000 de migranţi ilegali înregistraţi la frontiera între Lituania, ţară membră a UE, şi Belarus, doar în luna iulie. 


Am vorbit cu Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, despre situația actuală din Belarus:

"Din momentul începerii protestelor împotriva preşedintelui Lukaşenko, peste 35.000 de oameni au fost arestați și torturați, printre ei sute de jurnaliști și activiști. Am avut discuții dureroase cu o parte dintre reprezentanții lor chiar în Parlamentul European, se știe foarte puțin despre soarta lor și despre a celor care au fost închiși. Dar ce știm foarte clar este că nici unul dintre acești oameni nu renunță. Î

mi vor rămâne în minte cuvintele unuia dintre ei, un om care spunea așa: dacă ești în Belarus, e ora 9 dimineața și ești încă liber, înseamnă că a mai trecut o zi cu bine. Asta pentru că cele mai multe raiduri se fac între 8 și 9 dimineța. Probabil că acum s-a ajuns la cea cea mai critică situație, cauzată de acțiunile lui Lukașenko din ultimul an. Noi eram într-un parteneriat care avea potențial de sprijin semnificativ pentru Belarus, mă refer la Parteneriatul Estic, dar nu mai suntem în acest cadru pentru că Lukașenko a decis să răspundă la sistemul de sancțiuni impuse de UE cu șantaj , chiar acesta este termenul, de fapt el a suspendat participarea țării la Parteneriatul Estic ."


La sfârșitul lunii iunie, Consiliul UE a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane din Belarus și a 8 entități. Această decizie a fost luată având în vedere escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și actele violente de represiune îndreptate împotriva societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor. În plus, noua rundă de măsuri restrictive vizează șapte persoane și o entitate care au fost desemnate în legătură cu aterizarea forțată și ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, la 23 mai 2021, fapt care a pus în pericol siguranța aviației, și cu reținerea de către autoritățile belaruse a jurnalistului Raman Protasevici și a Sofiei Sapega. 


Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe:

"Trebuie să continuăm ce am făcut și până acum, adică mesajele și toate pîrghiile de susținere pentru opoziția din Belarus, trebuie să rămână un semnal constant din partea noastră și din partea liderilor UE. În același timp, cred că trebuie să ne uităm periodic pe eficiența sancțiunilor de până acum și acolo unde ele nu funcționează, trebuie să ne gândim la niște măsuri mai puternice și mai curajoase care să poată atinge aliații regimului. 

Un alt lucru pe care-l putem face este recunoașterea oficială a Svetlanei Tihanovskaia ca președinte legitim al Belarusului, din perspectiva leadership-ului UE este un pas necesar. Și suntem în așteptare, există acest pachet de 3 miliarde de euro pregătiți pentru momentul în care Lukașenko și-ar accepta înfrângerea. Este un pachet cu care ne dorim să sprijinim Belarusul, să-l ajutăm să se  redreseze economic. 

Din păcate, nu vorbim și nu scriem suficient despre situația din Belarus poate pentru că noi considerăm că e departe sau că nu ne afectează, că noi suntem într-un cadru care ne protejează, ceea ce este doar parțial adevărat. Nu este departe, este în Europa, și se întâmplă într-una dintre țările care erau într-un parteneriat cu UE, se întâmplă astăzi, sub ochii noștri. Și este exact una dintre acele situații care cresc apetitul pentru dictatură, situații pe care le observăm și în unele state membre."RadioRomaniaInternational · ALO, BRUXELLES? 03.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-03 09:20:00
Vizualizari: 499
TiparesteTipareste