Retrospectiva săptămânii 29.08. - 04.09.2021

retrospectiva săptămânii 29.08. - 04.09.2021 Politică fără delicatese. Criza în coaliţia de guvernare/ Politica de toamnă. O nouă sesiune parlamentară a debutat la Bucureşti/Politică şi pandemie. Creşte numărul de infectări cu noul coronavirus./ Politica si educatie.

Politică fără delicatese. Criză în coaliţia de guvernare

După mai multe contre verbale și sincope de funcţionare locale, coaliţia guvernamentală de centru-dreapta de la Bucureşti a intrat abrupt, miercuri, în criză, după demiterea inopinată, de către premierul liberal Florin Cîţu, a ministrului USRPLUS al Justiției - Stelian Ion. 

Şeful guvernului spune că la baza deciziei stă refuzul de a aviza un amplu program de infrastructură - proiectul "Anghel Saligny", despre care ministrul revocat afirma, în schimb, că are 'multe probleme' de constituţionalitate şi nelegalitate. 

Ca urmare, USRPLUS a anunțat că își retrage sprijinul politic pentru Florin Cîţu şi-a depus, alături de ultranaţionaliştii de la AUR, o moțiune de cenzură împotriva executivului din care face parte, pentru a provoca îndepărtarea lui C]ţu. Acestuia i-a fost reconfirmat sprijinul politic din partea PNL. UDMR, a treia formațiune a coaliției, susține necesitatea implementării proiectului cu pricina şi îndeamnă la păstrarea actualei formule politice de guvernare. 

Analiștii și unii politicieni au introdus în ecuația crizei guvernamentale și alte teme dincolo de proiectul "Anghel Saligny", cum ar fi chestiuni legate de reforma justiției și de conducerea unor importante structuri ale acesteia.

Din opoziție, PSD și AUR spun că guvernul Cîţu trebuie să plece. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de revocare a ministrului justiției și de numire a unuia interimar, în persoana lui Lucian Bode - titularul liberal de la Interne.


Politică de toamnă. O nouă sesiune parlamentară a debutat la Bucureşti

Odata cu prima zi de toamnă calendaristica a debutat si noua sesiune a Parlamentului bicameral de la Bucureşti. Potrivit liderilor săi, prioritatea zero a coaliţiei de guvernare, anuntata inainte de izbucnirea crizei, este proiectul legii numită a consumatorului vulnerabil. 

Deja adoptat de Senat, actul normativ prevede posibilitatea ca statul să sprijine familiile cu venituri mici la plata unei părţi din facturile de energie electrică şi gaz, ce ameninţă să explodeze în iarnă. La Senat se aşteaptă ca liderii coaliţiei să gaseasca o modalitate prin care sa desfiinţeze Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, un alt mar al discordiei din sanul puterii.

Tot la Senat, PSD vrea acum dezbaterea şi adoptarea de urgenţă a proiectului de lege "Fără penali în funcţii publice" - temă care, ani în şir, a aparţinut discursului politic al dreptei. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că multe reforme nu au fost încă începute şi că există 'restanţe' în Parlament, context în care a făcut apel la parlamentari să le arate românilor că 'îi respectă prin acţiunile lor'. Şeful statului a precizat că încrederea oamenilor în Legislativ nu este la cele mai înalte cote, fiind o 'problemă cronică, acutizată de-a lungul anilor pe fondul discrepanţei dintre promisiunile asumate de politicieni în campaniile electorale şi rezultatele lor la final de mandat'. 

Tocmai de aceea, reîntoarcerea la agenda cetăţeanului va trebui să reprezinte linia directoare a activităţii parlamentare în aceasta sesiune, a conchis seful statului. El a mai arătat că noua sesiune începe într-un context naţional şi internaţional complicat, marcat încă de efectele pandemiei de COVID-19.


Politică şi pandemie. Creşte numărul de infectări cu noul coronavirus

Intr-adevar, situatia epidemiologica se inrautateste de la o zi la alta, odata cu raspandirea si in Romania a variantei Delta a coronavirusului, care este mult mai contagioasa. A crescut alarmant atat numarul de internari, cat si cel de decese, dupa o vara aproape fara restrictii, dar si fara prea multe cazuri de Covid 19. Romania a intrat in valul patru si pare ca plateste acum pretul reticentei populatiei la vaccinare, fiind pe penultimul loc in Uniunea Europeana la acest indicator, dupa Bulgaria vecina. Intr-un efort de imaginatie, care s-ar putea dovedi tardiv, guvernul a anuntat zilele trecute prime de 100 de lei in bonuri de masa pentru cei care se vaccineaza cu schema completa si o Tombola a Vaccinarii cu premii in bani. Deja sistemul sanitar incepe sa fie din nou suprasolicitat in unele zone, iar specialistii avertizeaza ca lucrurile nu au cum sa mearga spre bine pe termen scurt.


Politică şi educaţie. Au fost anunţate condiţiile de desfăşurare a cursurilor care încep pe 13 septembrie

Din 13 septembrie se deschid scolile, situatie care, de fiecare data, a dat un impuls nedorit pandemiei. De aceasta data, politicienii au decis ca procesul de invatamant sa se deruleze dupa scenarii mai permisive: în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori se permite prezenţa fizică pentru cei care merg la creşe, grădiniţe şi şcoli. Bineînţeles,  cu respectarea regulilor de siguranţă sanitara. Peste şase la mie, elevii din clasele I-XII trec în sistem online, iar cei care merg la creşe, grădiniţe, respectiv, cei din învăţământul special participă în continuare fizic la cursuri, până la instituirea măsurii de carantină în localitatea respectiva - dacă aceasta va fi necesară, dupa cum a explicat seful guvernului.


Fară politică. Festivalul Internaţional de muzică clasică George Enescu

Festivalul International de muzica clasica George Enescu a debutat saptamana aceasta intr-o editie care celebrează 140 de ani de la naşterea marelui compozitor român.  Dirijorul rus Vladimir Jurowski, care este şi la această ediţie director artistic al festivalului, spune că au venit la Bucuresti cei mai importanţi muzicieni ai momentului în lume. 3.500 de artişti români şi străini, 32 de orchestre din 14 ţări, concerteaza pe scenele mai multor orase din Romania, pana pe 26 septembrie. "Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional 'George Enescu' ne aduce cu un pas mai aproape de societatea cu care ne obişnuisem şi de care am fost privaţi, o societate a sălilor de spectacole şi concerte pline, o societate a redobândirii încrederii de a fi împreună pentru a sărbători calitatea, afirmă ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-04 11:30:00
Vizualizari: 602
TiparesteTipareste