A murit multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin

a murit multiplul campion olimpic ivan patzaichin Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a murit la vârsta de 71 de ani, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a murit la vârsta de 71 de ani, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, duminică, pe pagina sa de Facebook.

 

Cel mai mare canoist român al tuturor timpurilor, Patzaichin a câstigat 8 titluri de campion mondial, între 1970 si 1983, precum şi 4 medalii olimpice de aur, la cele 5 ediţii ale Olimpiadei la care a participat, între 1968 şi 1984.

 

A făcut primii paşi în sport în 1967, în martie, înscriindu-se la clubul bucureştean Dinamo. A fost inspirat de faptul că trei băieţi din satul său natal din Delta Dunării, Mila 23, ieşiseră, cu puţin timp în urmă, campioni mondiali la Berlin. Prima sa performanţă importantă s-a înregistrat exact după trei luni, când a sosit pe locul 2 la campionatul naţional de juniori. Un an mai târziu, în 1968, în Mexic, câştiga deja prima sa medalie olimpică de aur, la canoe dublu, pe distanţa de 1000 de metri, alături de Serghei Covaliov.

 

Ultima sa mare victorie s-a înregistrat 16 ani mai târziu, la Olimpiada de la Los Angeles, când a câştigat aurul,  la dublu, cu Toma Simionov. Până atunci, mai cucerise medalii olimpice de aur la München, în 1972, la simplu, pe 1.000 de metri, şi la Moscova, în 1980, alături de Simionov, tot pe 1.000 de metri.

 

Unul dintre succesele lui Patzaichin a rămas în istorie pentru povestea care l-a însoţit. În ziua de 5 septembrie 1972, la Jocurile Olimpice de la München, în calificările probei individuale de 1000 de metri, românului i s-a rupt pagaia încă de la start. Arbitrii nu au oprit cursa, cum ar fi fost regulamentar, astfel că Patzaichin a trebuit să vâslească până la capăt cu ciotul care i-a ramas în mâini. A terminat cursa cu trei minute după primul clasat... Au fost multe discuţii, dar, în cele din urmă, românului i s-a permis să tragă în semifinală, pe 8 septembrie. A terminat primul, cu 3 secunde în faţa cehului Jiří Čtvrtečka, având un timp mai bun cu 20 de secunde decât cele înregistrate de învingătorii din serii. A intrat ca favorit în finala de pe 9 septembrie, pe care a câştigat-o clar, la aproape 4 secunde înaintea sportivului maghiar Tamás Wichmann, clasat al doilea.

 

După încheierea carierei competiţionale, Ivan Patzaichin a fost, ani de zile, antrenorul loturilor naţionale de caiac - canoe ale României, cu care a câştigat  alte zeci de medalii la întrecerile continentale, mondiale şi olimpice.

 

Mai apoi, a devenit unul dintre principalii promotori ai Deltei Dunării, ai oamenilor şi tradiţiilor  de acolo. A organizat concursuri cu ambarcaţiuni tradiţionale şi a susţinut proiecte privind turismul durabil în regiune.


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-05 10:39:00
Vizualizari: 428
TiparesteTipareste