Marele actor Ion Caramitru a murit

marele actor ion caramitru a murit Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) a murit duminică, la vârsta de 79 de ani.

Actorul Ion Caramitru a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani duminică, la Spitalul Elias, din București. Ion Caramitru avea 79 de ani și conducea Teatrul Național din București.

 

Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, care au murit duminică, 'au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat', a afirmat preşedintele Klaus Iohannis. 'Astăzi este o zi tristă pentru ţara noastră. Ne despărţim de doi dintre cei mai iubiţi români. Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru au luminat arenele sportive şi scenele pe care au urcat. Învingători şi strălucitori în sport şi teatru, Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, prin dispariţia lor neaşteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolaţi doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea şi eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanţe familiilor şi celor dragi pentru pierderea suferită!', a scris şeful statului pe Facebook.

 

"Este o zi neagră pentru România. Daca dimineață am pierdut un mare român din lumea sportului, iată că amiaza ne aduce o veste care schimbă total viața culturală. Chiar la vârsta pe care o avea Ion Caramitru încă era un motor a ceea ce înseamnă evenimentele treatrale", a spus și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. 

 

Ion Caramitru s-a născut într-o familie de aromâni.Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra - cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. Și-a continuat angajamentul la teatrul Bulandra un timp, jucând și în spectacole la Teatrul Național București și în diverse alte teatre.A avut zeci de roluri pe scenele românești și ale lumii, zeci de roluri în filme, sute de roluri la teatru radiofonic, regizor, profesor de teatru, ministru al culturii, președinte UNITER - Ion Caramitru, o viață dedicată teatrului.

 

Ion Caramitru a  fost ministru al Culturii între 1996 și 2000. A fost ales preşedinte UNITER de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

 

În 2017, a fost distins cu Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, precum şi cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare 400. Tot în anul 2017, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

 

În zilele de 21-22 decembrie 1989, s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticomuniste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-05 19:37:00
Vizualizari: 166
TiparesteTipareste