Despărţirea de două stele

despărţirea de două stele Legendarul sportiv Ivan Patzaichin și actorul Ion Caramitru, preşedinte al UNITER, nu mai sunt printre noi, lăsând un gol imens în inimile românilor.

De duminică, România este mai săracă, doi oameni de valoare aleasă trecând în neființă - multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin și actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER). ''E legendă ... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, bunului simţ şi caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit şi a inspirat oamenii să trăiască frumos." - anunța încă din prima parte a zilei Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Legendarul sportiv  s-a stins la vârsta de 71 de ani. Medaliat de şapte ori la Jocurile Olimpice, de patru ori cu aur şi de trei ori cu argint, Ivan Patzaichin are şi 22 de titluri mondiale. Ca antrenor, a continuat seria succeselor cu sportivii pe care i-a pregătit şi care au câştigat sub îndrumarea sa nu mai puţin de 150 de competiţii olimpice, mondiale şi europene. 

Dacă ar fi fost o zi normală de început de toamnă, Ivan Patzaichin ne-ar fi povestit acum cu vocea sa blândă detaliile unei noi ediţii a festivalului internaţional al bărcilor cu vâsle "Rowmania Fest", patronat de mai bine de zece ani de Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" și programat să se desfăşoare chiar în aceste zile. Evenimentul a inclus, de-a lungul timpului, primul concurs de triatlon de nivel european dedicat copiilor, întreceri pe Dunăre între comunităţile din deltă, dezbateri pe tema biodiversităţii, dar şi concerte, târguri şi expoziţii în aer liber. 

Modest, altruist şi generos, Ivan Patzaichin a refuzat de-a lungul timpului orice implicare în viaţa politică sau administrativă şi a purtat suferinţa ultimei perioade cu acelaşi zâmbet pe care l-a oferit lumii întregi în orice ipostaze, chiar şi atunci când vâslise cu pagaia ruptă pentru o cursă ce uluise mapamondul. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de kaiac-canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990) și este singurul sportiv român deţinător al Ordinului Olimpic Colanul de Platină. 


Tot duminică, la vârsta de 79 de ani, s-a stins și marele actor Ion Caramitru. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, a jucat sute de roluri pe scenă, la microfonul teatrului radiofonic sau în filme. A fost regizor, profesor, ministru al Culturii, preşedinte al UNITER și a fost participant la Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989. În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică, Ion Caramitru a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, fiind decorat inclusiv de Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii, în 1995, cu titlul de "Cavaler de onoare al ordinului Imperiului Britanic". 

De asemenea, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa. Ion Caramitru a fost declarat printre cei mai buni 10 interpreţi ai lui Hamlet care au existat vreodată, într-un clasament care îi aparţine directorului artistic de la Royal Shakespeare Company, Michael Boyd. După propriile mărturisiri, existenţa sa artistică a stat foarte mult sub semnul poeziei, pentru că, spunea, aceasta este un miracol al folosirii limbii. 


RadioRomaniaInternational · Nota 1 - 06.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-06 11:40:00
Vizualizari: 576
TiparesteTipareste